Tači: Početak završne faze dijaloga 1 Foto: EPA-EFE/DIMITAR DILKOFF / POOL (Arhivska fotografija)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u nedelju označio početak završne faze dijaloga Kosova i Srbije.

„U ovoj završnoj fazi cilj je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, izgradnji dobrosusedskih odnosa i recipročnom priznanju“, kazao je Tači, prenosi Slobodna Evropa.

On je dodao da je motiv za vođenje dijaloga želja da se za građane Kosova izgradi mir i pruži sigurna evropska budućnost.

Predsednik Kosova je rekao da Kosovo više od dve decenije želi dijalog kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih problema između Kosova i Srbije i da je tokom celog procesa bilo konstruktivno i otvoreno za svaki sastanak i svaku inicijativu u korist građana.

„Ovaj zamrznuti konflikt mora da se prevaziđe međunarodnim sporazumom“, istakao je.

Tači je dodao da je i na poslednjem sastanku u Briselu bilo saradnje u pronalasku modaliteta i opcija šta je moguće, a šta nemoguće postići u ovoj fazi dijaloga.

„Ovo je bio samo prvi, početni sastanak i narednih nedelja i meseci razgovaraće se o sadržini konačnog sporazuma. Sada je bilo reči samo o okviru sporazuma i ništa više. Čekamo poziv visoke predstavnice za sledeći sastanak“, dodao je.

Ono što sada znamo jeste da će međunarodni sporazum biti pravno obavezujući za sve strane, naveo je Tači.

On je pozdravio činjenicu da se ceo politički spektar na Kosovu, nevladine organizacije i mediji, izjasnio za dijalog, dodajući da političke partije već vode unutrašnji dijalog o tom pitanju.

Vreme ide i sporazum treba da se postigne što pre, rekao je Tači i dodao da će na kraju poslednju reč dati Skupština Kosova. Obećao je transparentnost i odgovornost u skladu sa svojim ovlašćenjima i mandatom i izrazio spremnost da građane i poslanike redovno obaveštava o ovoj fazi dijaloga.

Predsednik Kosova očekuje da će razgovori biti teški, ali ističe da je sporazum neophodan za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i za ubrzanje evroatlanskog puta.

„Na kraju ovog procesa treba da se desi recipročno priznanje, u suprotnom, ovi pregovori bi bili besmisleni“, kazao je Tači.

Dodao je i da je EU zainteresovana da se postigne sporazum, što je uslov za obe zemlje za članstvo u Uniji.

„Ovo je mogućnost koju ne možemo i ne smemo da izgubimo, u suprotnom ostaćemo u poziciji Palestine ili Severnog Kipra“, zaključio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari