Tači pokušava da demorališe Beograd "u finišu" 1Foto: Twitter

Predsednik Kosova Hašim Tači odlično je iskoristio tajming za susret sa ruskim premijerom Dmitrijom Medvedevim na svečanoj inauguraciji Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, kako bi u finalu pregovora Beograda i Prištine demoralisao Srbiju, saglasni su sagovornici Danasa.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da svi kosovski zvaničnici na skupovima na kojima se pojavljuju ruski predstavnici pokušavaju da pošalju poruku da je Kosovu neophodna saradnja sa Rusijom, i to iz više razloga.

– Prvi razlog je naravno ekonomski, jer oni očajnički traže izvore kreditiranja i finansiranja. Drugi je političko-bezbednosni, jer već sada postoji kancelarija Ruske Federacije u Prištini, koja je po broju diplomata i osoblja veća nego američka ambasada na Kosovu. Treća polaznica je da pokušaju da donekle umanje prednost koju Srbija ima u odnosu na Kosovo kada je u pitanju izjašnjavanje Rusije u Savetu bezbednosti oko statusa – objašnjava Janjić. Prema njegovom viđenju, kosovski predsednik pravovremeno pokušava da se približi Rusiji iako zna da ta zemlja neće ići protiv dogovora koji Srbija postigne, ali je svestan da ona može biti velika smetnja ukoliko se Kosovo prema njoj postavi kao da nema želju za komunikacijom.

Dragomir Anđelković, politički analitičar i istoričar, saglasan je sa našim prethodnim sagovornikom i ocenjuje da je kosovski predsednik u finišu pregovora susretom sa Medvedevim želeo da pokaže da Kosovo može da ostvari kontakt i sa Rusijom. Takođe, prema njegovom viđenju, Tači je hteo da pošalje poruku kako je Rusija spremna da podrži aranžman o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine na način koji zadovoljava i Kosovo.

– Reč je svakako o manipulaciji Hašima Tačija. Morali bismo da čujemo i zvanični stav Ruske Federacije o tom pitanju, jer su sastanci na marginama uobičajeni, ali malo značajni – ističe Anđelković i dodaje da ukoliko Rusija povodom susreta ne izda zvanično saopštenje, može se računati kao da se susret nije ni dogodio.

Kako je Tači napisao na svom Tviter profilu, tema razgovora bio je dijalog u Briselu. „Nakratko sam se sreo sa Medvedevim. Zamolio sam ga da uspostavimo početnu komunikaciju između naše dve države, a obojica smo saglasni da mogući sporazum između Kosova i Srbije doneti mir na Balkanu“, poručio je kosovski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari