Tači: Ponosno zbog ćerki i sinova u uniformama 1Foto: Parlament Kosova sajt

Sva tri nacrta Zakona o transformaciji mandata Kosovskih bezbednosnih snaga izglasana su na današnjoj sednici Skupštine Kosova, kako se i očekivalo, javlja portal KoSSev.

Kosovska opozicija i vladajuće stranke su se po ovom pitanju ujedinile. Srpska lista jedina je bojkotovala sednicu Skupštine.

Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama usvojen je sa 98 glasova, Zakon o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama – sa 96, dok je Zakon o ministarstvu odbrane izglasan sa 101 glas.

Na plenarnoj sednici učestvovale su sve albanske i manjinske partije, dok je Srpska lista bojkotovala, budući da je formalno zamrzla učešće nakon privođenja direktorka Kancelarije za Kim Vlade Srbije Marka Đurića, 26. marta.

Kosovske vlasti već nekoliko godina pokušavaju da postojeće Kosovske bezbednosne snage transformišu u „Oružane snage Kosova“, podseća KoSSev. To je zvanično moguće samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje je potrebna takozvana „dupla većina“, odnosno dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene Ustava bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice kojima se Srbi protive. Transformacija KBS se sada planira tako da se promeni mandat KBS, ali da se ne menja naziv. Od kraja 2016. počelo se sa najavljivanjem tog takozvanog plana B.

„Koliko smo ponosni danas zbog naših ćerki i sinova u uniformama! Oni i sve buduće generacije vojnika, odsad će braniti našu državu u našim oružanim snagama, multietničkim i u skladu sa vrednostima naše Atlantske porodice“ – napisao je predsednik Kosova Hašim Tači na svom Tviter profilu. On je više puta tokom proteklih godina najavljivao u vladi i skupštini formiranje Vojske Kosova sa konkretnim rokovima.

„Dokle god je Rezolucija 1244 na snazi na Kosovu i Metohiji ne može biti nikakve druge oružane sile osim Kfora. „Vojska Kosova“ u kojoj nema Srba i protiv koje su i Srbi i Srbija je vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima. Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom jučerašnjeg, kako se navodi u saopštenju, usvajanja u prvom čitanju sva tri predloga o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku od strane „kosovske skupštine“.

Dačić protiv kosovskog prijema u SE

Strazbur

– Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije, prenele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari