Tadić i Dačić o usklađivanju izbornih uslova 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da će danas vlast imati prednost, kakav god dogovor u međupartijskom dijalogu bude postignut, pošto je do izbora ostalo malo vremena, dok je predsednik Skupštine Ivica Dačić tvrdio kako je u vreme Tadićeve vlasti on na RTS mogao da dođe „u vremensku prognozu“.

Koliko su vlast i opozicija u Srbiji blizu ili daleko od dogovora o izbornim uslova prihvatljivim za sve, šta se u tim razgovorima očekuje od evropskih posrednika i mogu li se usaglasiti po nekim strateškim, državnim pitanjima, recimo o Kosovu i Metohiji u Jutarnjem programu RTS govorili su Tadić i Dačić.

Tadić je naglasio kako sada nema mogućnosti da svako političko pitanje u Srbiji prodiskutuje na ozbiljan demokratski način da bi se građanima dala prilika da eventualno promene svoje stavove.

„Te stavove su godinama utvrđiva vlast i vladajuće koalicije, Aleksandra Vučića, medija pod njegovom apsolutnom kontrolom, a sada je ostalo kratko vreme. Ali to ne znači da se ne treba boriti i u ovim okolnostima za bolje izborne uslove, jer je i mala pobeda vrlo značajna u ovom trenutku“, rekao je Tadić.

Da se nismo borili 2004. godine pobedio bi Tomislav Nikolić i imali bismo Srpsku radikalnu stranku na vlasti sve ovo vreme, predočio je Tadić i poručio da se ne može odustati od borbe u datim okolnostima, ali su okolnosti nepovoljne.

„U proteklih 10 godina okolnosti su menjane u korist vlasti na jedan način koji je apsolutno nedozvoljiv, tome su asistirali i mediji, nažalost i RTS, a ne samo i privatni mediji sa nacionalnim pokrivanjem koji su zloupotrebljavali nacionalno dobro, što je radio-frekvencijski opseg, koji pripada svim građanima, u korist vlasti, jednog čoveka na vlasti i njegove bratije na vlasti“, rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da ne pripada ideološkim bojkotaškim strankama koje su, kako je rekao, napravile ogromnu grešku zbog bojkota na lokalnom nivou, što je urušilo infrastrukuru i smanjilo mogućnost za borbu na sledećim izborima.

Bilo bi dobro, ocenio je on, da REM bude smenjen zbog toga što ne poštuje zakon, a izabran je da upravlja radiodifuznim sektorom, koji je nacionalno dobro.

Predsednik Socijalističke stranke Srbije Ivica Dačić je naveo da mu se, gledajući Borisa Tadića, čini kao da nikad nije bio na vlasti.

„Kao da nije taj čovek koji je rukovodio ovom zemljom, uključujući i RTS. Ja sam na RTS mogao da dođem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove vlasti“, rekao je Dačić.

On je dodao kako može da razume Boška Obradovića koji nikad nije bio na vlasti, a da su svi „derivati Demokratske stranke“ bili nekada na vlasti.

Govoreći o zahtevu za razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, Dačić je naveo da je Tadić podneo ostavku godinu dana ranije kako bi se ti izbori održali istovremeno.

„Kako je to tada bio izraz demokratije, a sad nije. S druge strane, funkcionerska kampanja. Šta, vi kao predsednik Srbije niste učestvovali, nisu vaše aktivnosti praćene? Fijat je najavljen baš uoči izbora i to nije bilo namenski? Ali nije to samo vaš izum“, ukazao je Dačić.

Ja se slažem da treba i ja ću da uložim maksimalan napor i pokazujem dobru volju da se raspravlja o svemu, samo da ne ispadne da je zahtev za smenu uređivačkih timova vrhunski izum demokratije. Ovde se vi borite za vlast, kao što se i svi drugi bore za vlast. Ne borite se za principe i to je suština svega toga, smatra Dačić.

„To je potpuno jasno, to je tako bilo 30 godina unazad. Izborićete se za bolje uslove, svakako, ali u nečemu što je realno, prihvatljivo i što je održivo. Na kraju krajeva, sami izborni uslovi neće doneti nikakvu prednost“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari