Tadić: Jedini Vučićev plan je propagandna farsa 1Foto FoNet/ Nenad Đorđević

Pre svega, uopšte se ne radi o sednici posvećenoj Kosovu, već o manipulaciji kosovskim pitanjem zarad stvaranja privida o radu parlamenta. Onaj ko učestvuje u toj manipulaciji ne snaži, već slabi parlamentarizam u Srbiji“, kaže za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje zašto deo opozicije neće prisustvovati sednici o KiM koju je sama tražila.

*Očekujete li da će predsednik Vučić reći nešto novo poslanicima o pregovorima Beograd – Priština, ili će to ponovo biti sednica puna opštih mesta?

– Činjenicu da Vučić i ova vlast sedam godina ne iznose javno nijedan plan za Kosovo, ne otvaraju tu temu u skupštini i kosovsku politiku svode na prebacivanje odgovornosti lažnim optužbama na račun bivše vlasti i najprimitivniju demagogiju, svakako neće zamagliti Vučićevo folirantsko zakazivanje sednice o KiM.

*Zašto folirantsko zakazivanje sednice?

– S obzirom na to da Vučić zakazuje sednicu na ovu temu baš u vreme kada opozicija bojkotuje parlament i kada njegov režim zbog toga gubi i dosadašnji prikaz demokratije pred međunarodnom javnošću, jasno je da jedini njegov konkretan plan sa ovom sednicom propagandistička farsa kako bi kao pokazao da nije tačno da ne otvara tu temu u parlamentu. I da pokaže kako je kao opozicija neodgovorna i nezainteresovana za ključna nacionalna pitanja. Da bi prikrio licemerje ove vlasti koja ne menja ništa u atmosferi u parlamentu zbog koje je opozicija i započela bojkot, pokušaće da predstavi kao licemernu opoziciju koja traži otvaranje rasprava na određene teme, a onda bojkotuje sednice kada se pokrenu te teme. Međutim, nije opozicija započela bojkot parlamenta zbog tema, već zbog ponašanja vladajuće većine kojim se obesmišljava učestvovanje u parlamentu. Dakle, ništa novo i konkretno od Vučića ne očekujem, jer nikada ništa konkretno nije ni predložio, osim što je tvrdio da su svi odbili njegov plan, koji nikada niko nije ni video, ni čuo.

*Zar ne delite mišljenje sa predsednikom da je Kosovo važnija tema od REM-a i direktora RTS-a Bujoševića?

– Pa da za njega nisu najvažnija pitanja RTS i REM ne bi od javnog servisa pravio režimsko glasilo, a od nezavisne institucije REM-a info službu SNS-a koja izdaje stranačka saopštenja i čiji članovi saveta su duboko zagazili u najprljaviju dnevnopolitičku borbu u kojoj ne samo da ulaze u odbranu režimskih tumačenja političke stvarnosti, već i u najniže lične uvrede svakom ko je politički protivnik Aleksandra Vučića. A da mu je tema Kosova u skupštini važna, ovakve sednice bi redovno bile zakazivane tokom svih prethodnih sedam godina, kao što je bilo u vreme mog mandata. Dakle, i u ovom slučaju sve je obrnuto – upravo Vučiću je bilo važnije da se bavi REM-om i RTS-om, a ne Kosovom.

*A čini se da mu je bilo važnije i da o KiM prvo razgovara sa vladikama SPC, pa onda sa poslanicima?

– Kada režim upravlja zemljom zamenom teza u kojoj građanima ispira mozak ubeđujući ih da je belo crno, a laž istina, princip obrnutosti kao u kameri opskuri je podignut na nivo državne politike. Sve što Vučić i njegove režimske apologete kažu je ustvari obrnuto, pa je i obrnuti sled događaja u svemu očekivan. Vučić je čitavu Srbiju izvrnuo naglavačke i sve što je nenormalno oktroisao kao normalno, u čemu ga, nažalost, podržavaju i neki evropski političari koji su zarad svojih interesa na Kosovu, ćutke podržali uništavanje teškom mukom izgrađenih demokratskih i nezavisnih institucija u Srbiji.

*Sada će, kako se najavljuje, parlament Srbije odbaciti sve odluke koje je donela kosovska skupština, pa i rezoluciju o genocidu naše vojske nad Albancima?

– Kada tako nešto najave oni koji su potpisivanjem Briselskog sporazuma proširili nadležnosti kosovske skupštine i na teritoriju Severa, čemu sam se ja kao predsednik najoštrije suprotstavljao i u Srbiji i u svetu, onda je jasno da takva odluka može imati efekat samo na dodatno ispiranje mozga građanima Srbije, a svakako ne na političku realnost. Apsurdno je da je Vučićev režim suspendovao nadležnosti srpskog parlamenta na temu Kosova, a istovremeno proširio nadležnosti kosovske skupštine čak i na Sever. A još je apsurdnije da je upravo Vučić otvorio statusne pregovore u Briselu, optužujući za to nas koji smo u Briselu vodili isključivo pregovore tehničkog karaktera. A najapsurdnije je da Vučić i Dačić koji su bili deo vlasti koja nas je uvela u rat sa čitavim svetom i potpisala Kumanovski sporazum, kojim je skoro u potpunosti nestala srpska država sa Kosova, a potom i Briselski sporazum kojim su predali i ostatak koji nije izgubljen ni u ratu, optužuje nas da smo traženjem mišljenja Međunarodnog suda pravde uspostavili nezavisnost Kosova. Ovakve patološke lažove Srbija nikada nije imala na vlasti u svojoj istoriji.

*Predstavnici vlasti ne biraju način da se podsmehnu protestima i opoziciji koju nazivaju šatordžijama. Imaju li naprednjaci pravo i gde se izgubio onaj građanskih bunt od zimus?

– Samo se političke gluperde podsmehuju svojim protivnicima, a svi protesti na svetu imaju svoje uspone i padove. Najvažnije je nikada se ne predati u borbi protiv ovakvih režima, koji su trgovci ljudskim dušama i neprijatelji zdravog razuma.

*Da li je Slobodna zona promašaj ili akcija bez šireg značaja?

– Već sam rekao da će ova borba potrajati, a u takvim dugoprugaškim trkama je uvek dobro menjati ritam, odnosno u ovom slučaju dinamiku protesta. Tako da Slobodna zona nije promašaj, već prirodna faza ovakvih protesta.

*Ipak nije jasno sa kime opozicija želi da pregovara oko ispunjenja zahteva, ako ne želi sa Vučićem. Ne želi u parlamentu, a nema kritičnu masu za rušenje Vučića na ulici?

– Slažem se da to do kraja nije jasno.

*Ovih dana došlo je do ujedinjenja tri stranke u uniju Demokratske stranke . Da li to znači da vaša SDS i i ZZS prestaju da postoje?

– Sve stranke članice nastavljaju da postoje kao i do sada, do ostvarivanja uslova za ujedinjenje u jednu stranku, što nam je krajnji cilj. Do tada i pravni i politički funkcionišemo kao odvojene stranke, ali u koordinaciji svih aktivnosti i političkih odluka.

*Može li ponovo doći do spoticanja kad na dnevni red dođe izbor lidera reujedinjenog DS?

– Do spoticanja nikada nije ni dolazilo zbog izbora lidera, a takav utisak je posledica jedne od mantri režima kako bi u javnosti opozicija izgledala kao skupina sujetnih kojima su jedino bitne funkcije, a ne interes građana.

*Zna li se vaša uloga u toj novoj DS?

– Moja uloga je da svojim iskustvom pomognem da se velika DS ponovo formira i vrati na stazu pobeda.

*Bojan Pajtić, ipak tvrdi da se ujednjenjem ništa podići rejting, jer su te tri stranke na beogradskim izborima osvojile svega dva odsto glasova?

– Pa može se reći da je i rezultat Dragana Đilasa, kog je Pajtić podržavao na tim izborima, praktično takođe rezultat nekada velike DS. Beogradski izbori nisu dominantno stranački, već izbori pojedinačnih kandidata. Građani su i Đilasa i Šutanovca opažali kao kandidate DS i glasali za Đilasa zbog rezultata koje je ostvario kao gradonačelnik upravo ispred DS-a. Uostalom, sam sam ga tada predložio za tu funkciju, tako da Pajtićev argument zapravo govori u prilog formiranju ponovo velike DS, iako mu to nije bila namera, budući da i ovom izjavom nastavlja da govori javno protiv odluka stranke čiji je član, što je kršenje statuta. Baš kao što je i na izborima koje pominje podržavao javno protivkandidata sopstvene stranke, dok istovremeno drži lekcije drugima o odnosu prema toj stranci. Mene je optuživao što sam napustio DS, a više je nego očigledno da je mnogo moralnije napustiti stranku kada se sa njenim odlukama ne slažeš, nego napadati te odluke u javnosti kao njen član. Ipak i dalje pozivam sve bivše lidere DS da podrže njenu konsolidaciju, jer bez snažne DS ovaj režim ne može biti oboren.

*Očigledno je da se Đilas i Jeremić neće pridružiti DS, da li to znači da ćete se boriti za iste glasače?

– Ne vidim takav razvoj situacije. U ovom trenutku je najvažnija koordinisana borba svih opozicionih snaga protiv Vučićevog režima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.