Tadić: Potpis u Vašingtonu implicitno priznanje Kosova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da je sporazum nedavno potpisan u Vašingtonu „katastrofalan“, zato što, prema njegovim rečima, predstavlja „mali akt implicitnog priznanja“.

On je u Utisku nedelje naveo da je to što se Kosovo na pregovorima nije predstavljano sa „zvezdicom“, koja podrazumeva neutralnost stava prema njegovom statusu, značilo da je Kosovo „tretirano kao nezavisan međunarodni entitet“.

„Svaki akt implicitnog priznanja je korak ka pravno obavezujućem priznanju… U međunarodnim odnosima svaki akt se tumači kao novo faktičko stanje“, rekao je Tadić.

On je naveo i da je neistina da je tačka o priznanju Kosova, „tačka 10“ kako su je nazivali mediji i predstavnici pregovaračkog tima, uopšte predstavljala pravno obavezujuće priznanje, te da se ticala manjina.

Marko Milanović, profesor medjunarodnog prava na Univerzitetu u Notingemu se nije složio ocenom da je na pregovorima Srbija implicitno prizanala Kosovo.

„Pravno obavezujuće prizanje (ne ide) korak po korak… Ne može vam se desiti da milimetar po milimetar priznate državu. Vlada Demokratske stranke je potrošila puno vremena kako im se ne bi prigovorilo da su implicitno priznali Kosovo, ali ta zvezdica ništa ne vredi“, ocenio je Milanović.

Prema njegovim rečima, ishod sporazma može biti trojak – nastavak statusa kvo i zamrznutog konflikta, pravno obavezujući sporazum koji neće biti medjunarodni ugovor ili eksplicitno priznanje putem medjunarodnog ugovora.

Milanović je ocenio i da Srbija sporazumom u Vašingtonu nije ništa dobila, kao i da su SAD dobile više nego obe strane u sporu.

„Prodavci kojima se ne veruje predstavlja stavka koja direktno cilja Huavei… Slično se desilo kada je nedavno Vlada (Ujedinjenog Kraljevstva) saopštila je svojim gradjanima da će ih uklanjanje Huavei opreme koštati dve milijarde (kratkoročno), a celokupnu privredu (ukupno) sedam milijardi. Nama predsednik Vučić ništa nije rekao“, kazao je Milanović.

Docent na Fakultetu političkih nauka Miloš Hrnjaz je rekao da formulacija „medjunarodni pravno obavezujući sporazum“ može da se tumači kao sinonim za medjunarodni ugovor, da se ka tome ide, ali da je od toga važnije kako će Beograd i Priština rezultate pregovora svom javnom mnjenju.

Dodao je da je od normalizaicije odnosa Beograda i Prištine važnije da se ovo može značiti zaokret u medjunarodnim odnosima ka SAD, i da je važno šta Srbija dobija od obećanja za ekonomsku saradnju.

„A dobijate jedno pisamce… U tri tačke se spominju neke agencije, ali ni jednog obećanja SAD nema… Moguće je da je procena da na srednji rok mi možemo nešto da dobijemo, ali biste morali da dobijete nešto čvršće zauzvrat, osim obećanje predsednika SAD Donalda Trampa, jednog nestabilnog čoveka (koji će možda izgubiti predstojeće izbore)“, rekao je Hrnjaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari