Tadić: Vučić je super hik 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Vučićevom sistemu bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

On je kao strip junak Super Hik koji je otimao od siromašnih da bi davao bogatima, jer kada obećava prosečnu platu od 500 evra on obmanjuje dve trećine građana koji tu platu nikada neće dostići, izjavio je Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS).

Uprkos svakodnevnim medijskim hvalospevima vlasti, istraživanja pokazuju da su građani Srbije svake godine sve siromašniji, sa standardom koji sve više zaostaje za prosekom regiona i Evrope. Međutim, u okolnostima medijske blokade i autocenzure o tome se u javnosti ćuti, navedeno je u saopštenju SDS.

Pre mesec dana niko nije preneo rezultate istraživanja Fonda za razvoj ekonomske nauke koje pokazuje da je nejednakost u Srbiji, merena Džini koeficijentom, posle Turske najveća u Evropi i daleko iznad EU proseka.

Pri tome, 20 odsto najbogatijih građana ima skoro 10 puta više nego 20 odsto najsiromašnijih, dok je u EU taj prosek gotovo dva puta manji.

Pre dva dana Blumberg je objavio „Indeks mizerije“ za 2018. prema kome je Srbija na visokom 11. mestu, od oko 60 zemalja koje ovaj indeks prati. Razlog je visoka stopa nezaposlenosti i relativno visoka stopa inflacije u odnosu na ostale zemlje obuhvaćene istraživanjem, pišr u saopštenju.

Dok se vlast hvali smanjenjem stope nezaposlenosti, analiza pokazuje da istovremeno zaposlenost ne raste u istoj proporciji, što ukazuje na to da je smanjenje nezaposlenosti velikim delom rezultat masovnog odlaska mladih i visokoobrazovanih kadrova u inostranstvo.

Konačno, skroman privredni rast od 2012. godine, uslovio je da Srbija svake godine zaostaje za regionom. Analiza Svetske banke pokazuje da bi Srbija sa rastom BDP od 3 odsto godišnje dostigla prosek standarda EU tek za 50 godina.

Realnost je da sa rastom od oko 1 odsto godišnje, koliko je od 2012. do danas, Srbija neće nikada dostići EU standard. Ako se nastavi ovim tempom, građani Srbije će u skorijoj budućnosti biti najsiromašniji u Evropi, ocenjuje SDS

„Ovo su sve međunarodno verifikovani dokazi da Vučić i njegov sistem lažu građane svakodnevno upotrebljavajući statističke obmane kao najmoćnije oružje protiv građana i njihovog zdravog razuma.“, izjavio je predsednik SDS Boris Tadić.

On je upozorio na to da je Srbija zemlja koja najviše zaostaje za regionom i u kojoj 70 odsto građana zarađuje manje od srpskog proseka.

„To je jasan pokazatelj da u Vučićevom sistemu bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Vučić je kao strip junak Super Hik koji je otimao od siromašnih da bi davao bogatima. Kada obećava prosečnu platu od 500 evra on obmanjuje dve trećine građana koji tu platu nikada neće dostići, jer se radi o statističkom podatku do kog se dolazi isključivo još većim bogaćenjem najbogatijih“, rekao je Tadić.

On je objasnio da je Vučićevo obećanje rasta proseka plate zapravo obećanje još većeg rasta pogubnog jaza između bogatih i siromašnih.

Logično je, po njegovoj oceni, da su danas na mitinzima SNS sa Vučićem rame uz rame tajkuni, koji su prethodno oslobođeni krivičnog gonjenja, jer je Vučićev pravosudni sistem dozvolio zastarevanje procesa koji su vođeni protiv njih.

„Ovo su neoborivi dokazi da je Vučić šef tajkunske grupe, a ne predsednik građana Srbije, koji pod njegovom vlašću postaju sve siromašniji“, zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari