Tadićev poziv ostao da lebdi u vazduhu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poziv opoziciji, ali i svim građanima, koji žele jedinstvenu borbu protiv organizovanog kriminala i režima, koji je u ponedeljak poslao lider SDS Boris Tadić, ostao je da lebdi u vazduhu, budući da se još nijedna opoziciona partija nije direktno izasnila o tom pozivu.

Objavljivanje fotografija raskomadanih tela, žrtava klana uhapšenog Veljka Belivuka, na nacionalnoj frekvenciji u prisutvu ministra unutrašnjoh poslova, pokazuje na šta je ova vlast spremna u demonstriranju svoje sile i moći.

Na opoziciji je sada da se dogovori i zajednički se suprotstavi organizovanom kriminalu koji, kako tvrde, svoje uporište ima u vlasti.

Dogovor o tome, mogao bi da bude i svojevrsni test može li opozicija da sarađuje ili čak bude na jednoj listi na izborima u Beogradu.

„Pozivаmo još jednom opoziciju dа se konаčno orgаnizujemo u borbi protiv ovog zlа. Ukoliko do minimumа normаlnih izbornih uslovа ne možemo doći kroz pregovore, morаmo dogovoriti zаjedničku borbu drugim sredstvimа i nаkon ovogа ne smemo ostаti sаmo nа upućenim zаhtevimа i rečimа. Protiv ovog kriminаlnog režimа morаmo se boriti svom snаgom i svim rаspoloživim demokrаtskim sredstvimа“, naveo je Tadić, solidarišići se sa pokušajem vlasti da sa kriminalnim klanom poveže predsednika SSP Dragana Đilasa.

Tadić je prethodno pozvao opoziciju i na dogovor oko izlaska na beogradske izbore.

Odgovor opozicije o zajedničkoj borbi još nije stigao, iako su gotovo sve partije reagovale na skandalozno objavljivanje fotografija i povezivanja opozicije sa kriminalnim klanom.

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov za naš list kaže da SDS još niko iz opozicije nije kontaktirao, ali i da prošlo malo vremena.

– Nadamo se da ćemo što pre sesti za zajednicki sto i dogovoriti organizovanje protiv ovog zla. Ovi poslednji dogadjaji su zaista najjaci alarm do sada. Otkrivanje ovih zločina je najslabija tačka ovog režima i mi kao opozicija ne smemo propustiti šansu da se konačno organizujemo u zajedničkom odgovoru na to. Pozivamo još jednom da za zajedničkim stolom ostavimo sve razlike i nesuglasice po strani i dogovorimo dalje korake borbe – naveo je Samofalov.

A u opozciji je juče malo ko bio raspoložen da nam kaže da li je spreman da se odazove Tadićevom pozivu, pa tako odgovor nismo dobili od SSP i DS.

Pavle Grbović, predsednik PSG, za Danas kaže da borba protiv organizovanog kriminala podrazumeva da se što pre iz pozicije moći izbaci onaj ko je organizator i zaštitnik kriminalaca u Srbiji a to je aktuelna vlast.

– U tom poduhvatu smo spremni da sarađujemo sa svima koji iskreno žele da menjaju Srbiju, ali ta saradnja mora da bude iskrena i pametna, što će biti veliki izazov za sve nas u budućem periodu. Dobro je što je vremenom sazrevala svest o tome u kojoj meri je aktuelna vlast kriminalizovala društvo i koliko je to opasno za svakog građanina, ali sada je potrebno ponuditi im alternativu – ukazuje Grbović.

A Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, kaže da je borba proti vkriminala u osnovi programa Pokreta za preokret.

– Ovaj režim je pljačkaški u svakom pogledu. Od burazerskih javnih nabavki koje će nas baciti u dužničko robstvo, do enormnih davanja podobnim medijskim kućama i dodele bespovratnih sredstava „investitirima“ koji za njih peru pare. Posebna je priča organizovani kriminal iza kojega stoji Aleksandar Vučić, a tiče se trgovinom uticajima i organizovanim paravojnim grupama, koje se kriju iza navijačkih grupa. Velja Nevolja je režimsko čedo i sve što su radili odgovornost snosi režim. Potreban nam je poseban tužioc za organizovani kriminal, koji bi imao svoju policiju koja bi mogla da sprovodi istrage – navodi Veselinović za Danas.

Dok potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić navodi da se ova partija godinama već bori protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– Narodna stranka se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala godinama unazad. Otkrivamo afere, govorimo o sprezi vlasti i kriminala, razotkrivamo korupciju i za to nam ne treba ničiji poziv. Mi ćemo još jače i snažnije nastaviti da se borimo protiv kriminalnog klana koji vodi državu a njime upravlja Aleksandar Vučić – zaključuje Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari