Tanja Fajon: Moguća nova runda razgovora do izbora 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ostajemo spremni da u svakom trenutku obezbedimo dodatnu podršku narodu Srbije tokom ovog važnog izbornog perioda.

Možda se vratimo krajem januara ili početkom februara da procenimo tempo sprovođenja Zaključaka i 17 obaveza usaglašenih tokom tri runde dijaloga.

Ali, ostavljamo konačnu ocenu o napretku u ispunjavanju obaveza o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora posmatračkoj misiji OEBS/ODIHR i drugim međunarodnim posmatračima, uključujući Posmatračku delegaciju Evropskog parlamenta, kaže u razgovoru za Danas Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, koja je posredovala u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, vođenom u Narodnoj skupštini.

Naša sagovornica ukazuje da smo „od početka pričali da bismo sproveli i drugu fazu dijaloga u srpskom parlamentu“. Kako objašnjava, ta faza bi se fokusirala na „unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini, što je suštinski uslov za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji“. Podsetimo, prema ranijim saznanjima Danasa „druga etapa“ dijaloga trebalo bi da započne nakon izbora.

* Kako ocenjujete izjave predstavnika Saveza za Srbiju koji kažu da će bojkotovati predstojeće izbore, uprkos obećanjima o unapređenju izbornog okruženja?

– Pokušavam da shvatim i posredujem. Nije na meni da sudim niti da se mešam u bilo čiju odluku. Ali, ja slušam i razgovaram sa svim političkim akterima. Sačinili smo javni izveštaj o napretku u važnim segmentima, uključujući one koje je tražila opozicija. Takođe, rekli smo da smo mogli da postignemo i više da se uključila opozicija koja bojkotuje i da je u potpunosti iskoristila šansu koju smo ponudili u dijalogu. Za demokrate, dijalog je uvek najbolji instrument za postizanje ciljeva, bojkoti predstavljaju „tup“ instrument, koji retko donosi dobre rezultate. Želela bih da je situacija bolja za sve. Zapanjena sam svaki put kada posetim Beograd niskim nivoom političke kulture – dijalog i uzajamno razumevanje zamenjeni su govorom mržnje, dezinformacijama i zastrašivanjem. Na osnovu praćenja društvenih i onlajn medija stiče se utisak da je u toku mali „rat“. Ono što me zabrinjava jeste činjenica da iako ima još nekoliko meseci do predizborne kampanje a negativna retorika je u rizičnoj eskalaciji. Stoga, pozivam sve odgovorne političare da se uzdrže od verbalnih napada, zastrašivanja, lažnih vesti, govora mržnje. Isto važi i za medije. Posao nas u EP-u jeste da poboljšamo izborne uslove i okruženje, uključujući pozivanje na odgovornost za ponašanje i standarde političkog ponašanja, i da podržimo Srbiju na putu ka EU, pa očekujem da svi zajedno preuzmemo tu odgovornost. Zarad građana Srbije.

* Šta mislite o reagovanjima srpskih zvaničnika nakon završne runde međustranačkog dijaloga?

– Mi, političari, jesmo u velikoj meri odgovorni za stanje svesti naših naroda, društava. Borićemo se protiv rizične nacionalističke i populističke retorike i nećemo je širiti. Borićemo se protiv diskriminacije i govora mržnje i nećemo dozvoliti da to postane deo „mejnstrim“ politike i medija. Učinićemo sve da ne produbljujemo mržnje i podele u našim društvima. Sada, pozivam vas da sami procenite stanje političke kulture i retorike u Srbiji. Pitam se zašto mogu da imam civilizovane razgovore sa političarima u Srbiji u kontekstu dijaloga u Skupštini, ili na sastancima „licem u lice“ u zgradi Vlade, uključujući susret sa gospođom Brnabić, ali čim napustim državu izložena sam napadima i kritikama putem medija – da li je to, zaista, odgovorna politika ili se to čini da se „potpiri“ javno mnjenje i izazovu društvene podele? Vizionari iz prošlog veka koji su inspirisali put ka evropskoj integraciji, znali su da za prevazilaženje podela u Evropi moraju da slede jednostavnu istinu: „Ujedinite se, muškarci i žene“, zarad većeg društvenog mira i stabilnosti. Moj savet za decembar za sve – malo više pozitivne energije i poštovanja.

* Smatrate li da predstojeći izbori mogu da budu smatrani „fer i regularnim“ ukoliko na njima ne bude učestvovao najveći opozicioni blok?

– Pitate me: da li su izborni bojkoti delotvorna sredstva? Bojkot treba da bude smatran poslednjim pribežištem u demokratiji koja ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Izbor da se bude izvan izvornog procesa je veoma rizična politička taktika i može imati veliki ceh. Bojkoti se retko završavaju istinskim dobitima, a postoji rizik da će na gubitku biti sve strane koje žele demokratske izbore i dalje reforme kako bi se država približila EU. Stoga, činimo sve što je u našoj moći da se bez odlaganja sprovedu konačni koraci kako bi se unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora. Insistiramo na tome da konkretno sprovođenje mora da bude sada fokus, kao i tokom izborne kampanje, kako bi se ostvarili opipljivi uslovi na terenu, naročito u domenu slobode medija. Apelujemo na sve političke snage da učine sve što mogu da izbegnu bojkot izbora, zamolili smo naše najbliže partnere da razmotre posledice odbacivanja poboljšanja koje smo postigli, da još jednom razmisle i da dobro promisle o svojoj odluci.

Komunikacija se ne prekida

* Da li je tačno da će EP prestati da komunicirati sa SZS-om ukoliko budu bojkotovali izbore?

– Ne, definitivno ne! Mi, odnosno, tačnije rečeno, ja nikada to nisam rekla. Zašto? Ne vidim nijedan razlog zašto ne bismo dalje komunicirali, to je njihova legitimna odluka. Mogu da ih savetujem da to ne čine i da žalim zbog bojkota, što se tiče Saveza, da budem precizna, a govorim i o svim drugim proevropskim snagama, ali nema razloga da prestanemo da komuniciramo. Žalila bih da u Srbiji demokratske i napredne snage, koje imaju dugu i snažnu tradiciju, ne budu naš partner u narednom sazivu Skupštine. Ne samo da žalim, već sam i veoma zabrinuta da će odsustvo tih pro-EU glasova u narednom sazivu parlamenta oslabiti demokratske temelje odnosa EU i Srbije, i postati prepreka na važnom putu ka članstvu u EU. I dalje, moj glavni cilj i san jeste demokratska, otvorena i moderna Srbija, unutar EU, koja se bori za dostojanstvo i bolji život svih svojih građana. Ova država ima ponosnu demokratsku tradiciju i zbog toga EU može da postane snažnija, kao rezultat partnerstva sa demokratskom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari