Tanja Miščević napušta funkciju šefice pregovaračkog tima Srbije sa EU 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Šefica tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji Tanja Miščević povlači se sa te funkcije, saznaje Danas nezvanično od predstavnika diplomatskih krugova.

Naši izvori tvrde da je zvanični Beograd uvažio ostavku Tanje Miščević i da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude obelodanjeno ko će je zameniti na dosadašnjoj poziciji.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović je u četvrtak na svom Tviter nalogu objavila da je to telo imalo poslednji zvanični sastanak sa aktuelnom šeficom pregovaračkog tima. Dragojlović je izrazila zahvalnost Miščević na „profesionalnosti i posvećenosti procesu integracija i zajedničkoj borbi za Srbiju u EU“.

Tanja Miščević slovi za jednog od najvećeg stručnjaka za evropske integracije u Srbiji i šire. Tokom dosadašnje karijere bila je, između ostalog, profesorica na beogradskom Fakultetu političkih nauka i predvodila je Kancelariju za pridruživanje Srbije EU.

Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Na istom fakultetu odbranila je magistarsku i doktorsku tezu. U oblasti EU specijalizovala se na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Univerzitetu u Bonu i Evropskom koledžu u Brižu.

Miščević je bila i članica vladinog pregovaračkog tima za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na čelu pregovaračkog tima Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU. Vlada Srbije imenovala ju je za šeficu tima za vođenje pregovora sa EU u septembru 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari