Tatjana Lazarević: Retorika Srpske liste je jezik 90-ih na steroidima 1Foto: Medija centar

Retorika Srpske liste prilikom javnih obraćanja i u pisanim saopštenjima predstavlja jezik devedesetih na steroidima, a terminologija i kontradiktornost činjenica kojima barataju može da se sažme u jednu rečenicu, i ona glasi „crtanje meta ljudima na čelo“ – upozorava u razgovoru za Danas urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

Prema njenim rečima, predstavnici Srpske liste na konferencijama ignorišu pitanja novinara u vezi sa situacijom na Kosovu i drže se vrlo jasnog političkog narativa sa konkretnom naprednjačkom terminologijom, koja se vrti isključivo oko prezimena Đilas, Janković, Jeremić i Obradović. Takođe, Lazarević navodi da se učestalo mogu čuti dve suprotstavljene fraze, koje glase „naša deca“ i „deca neprijatelja srpstva“.

– Kakav brutalan vokabular i terminologiju Srpska lista koristi u javnom prostoru mogli smo da vidimo na primeru ubijenog Olivera Ivanovića. Ovim ne upućujem na nalogodavce i izvršioce ubistva, ali činjenica jeste da je žigosanje i satanizacija pojedinaca započela sa Ivanovićem. Tehnologiju kojom su uspeli da izoluju lidera Građanske inicijative SDP nastavili su da primenjuju na svima onima koji se sa Kosova obraćaju srpskoj javnosti – tvrdi Lazarević.

Ona objašnjava da se na meti Srpske liste nalaze svi oni koji u srpskim medijima daju mišljenje o situaciji na Kosovu koje se razlikuje od onog koje Srpska plasira putem svojih saopštenja i medija, poput oca Save Janjića, koji se trenutno nalazi na najvećem udaru zbog svojih stavova i viđenja situacije.

Upitana da li građani Kosovske Mitrovice „piju“ priču koju im servira Srpska lista, Lazarević odgovara odrično i ocenjuje da je to ohrabrujuće. Lazarević objašnjava da se na osnovu komentara čitalaca i postova na društvenim mrežama jasno očitava da građani prepoznaju šta Srpska zapravo radi. Ona ističe da je dobro što njihova priča suštinski ne prolazi kod naroda, ali kaže da je činjenica da su ljudi uplašeni i da se zato mnogi na usuđuju da javno ponude alternativni pogled na stvarnost.

– Ipak, mislim da će omča koja se svakodnevno steže građanima oko vrata iznedriti nekakav protest, jer se vidi da su oni sve slobodniji da komentarišu stvari. To je naravno još uvek daleko od nekakve građanske akcije, ali mislim da će brutalan način na koji im se svakodnevno obraćaju njihovi predstavnici učiniti da u jednom trenutku kod građana popuste mehanizmi samokontrole – naglašava Lazarević.

Na kraju, ona ukazuje da su Srbi na Kosovu veoma zabrinuti zbog izjava zvaničnika iz Beograda u kojima se pominju nova „Oluja“ na Kosovu, operaciju „zlatna sablja“ i termin etničko razgraničenje, i izražava čuđenje kako novinski naslovi u kojima se pominje rat ne uznemiravaju i građane koji žive u Srbiji, jer se tiču bezbednosti svakog pojedinca.

Podsetimo, portal KoSSev iz Kosovske Mitrovice, prošlog vikenda izveštavajući o pisanju štampe u Beogradu za taj dan, poređao je naslovne strane svih dnevnih listova izuzev Danasa, budući da su svi najavljivali pripremu oružanih incidenata na Kosovu, podelu, „stvaranje velike Albanije“, „odsecanje Severa“…

Srpska lista se zaklinje Vučiću i preti opoziciji

– Svako ćemo rešenje do kojeg dođete, a koje bi značilo više prava za Srbe, bezbednije okruženje za građane i očuvanje naših svetinja i koje bi omogućilo bolji ekonomski položaj našeg naroda, mi svi podržati, pa bilo to razgraničenje, korekcija ili nešto treće. Pozivamo Vas da ne odustajete u misiji spasavanja severa Kosova i svega što se spasiti može iz kandži Prištine, a što nam predlažu Jeremić, Đilas, Janjić, Trajkovići i ostali miljenici i poltroni stranih ambasada – zakleli se juče u pismu Vučiću deset gradonačelnika većinski srpskih opština u kosovskom sistemu lojalne samouprave. Oni su ukazali na „mogućnost da do rešenje ne dođe zbog „štetočinskog delovanja“ srpske opozicije“ i najavili: „Mi ćemo biti prinuđeni da ih potražimo u njihovim kućama i vilama i da ih upitamo zašto su to uradili srpskom narodu.“ J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari