Tepić: Da li je direktor VBA prikrivao kriminalce koji su u kontaktu s Vučićem i zataškavao afere 1Marinika Tepič Foto: FoNet/ Milica Vučković

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić upitala je danas da li je direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Đuro Jovanić prikrivao osobe iz krimogene sredine koje su navodno u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem, da li zataškavao aferu prisluškivanja predsednika i švercovao oružje Vojske Srbije.

„Jovanić je uspon sticao paraleleno s uponom Vučića. Bio mu je lični pratilac zadužen za bezbednost od 2012. godine, nakon toga načelnik za bezbednost u Ministarstvu odbrane a dogurao je do direktora VBA“, izjavila je Tepić na konferenciji za novinare u centrali SSP.

Navela je da Jovanića zovu „nosač kofera“ zbog čestih putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, a da je zbog veza s Vučićem tri puta unapređen mimo propisa.

Tepić je upitala Vučića zašto ćuti o, kako je navela, prodaji oružja „Arapima“ iz ratnih rezervi, koje je 2017. i 2018. godine skidano sa stokova Vojske Srbije (VS) i preprodaji ručnih bombi M 75 VS za šest puta skuplju cenu.

„Da li je Jovanić to radio na svoju ruku, istovremeno slušajući kako se optužuju istraživački novinari, uzbunjivač iz ‘Krušika’ Aleksandar Obradović i opozicija da su oni ti koji upropaštavaju namensku industriju i pokušavaju da naštete Srbiji“, rekla je ona.

Tepić je pitala i zašto je Jovanić, kako tvrdi, krio da je Vučić „upao“ na mere prisluškivanja kontroverznih biznismena i političara sa Kosova, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

„Onda je Vučić tvrdio da njega prisluškuju i da postoji zavera protiv njega. On je to usmerio na (ministra obrane) Nebojšu Stefanovića i (bivšu državnu sekretarku MUP) Dijanu Hrkalović. A istina je da je VBA imala sve informacije o tome da se radi o legalnom prisluškivanju krimogenih ljudi sa kojima je Vučić bio u komunikaciji“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari