"Uprava Telekoma nas laže o dobrom poslovanju" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Uprava Telekoma nas laže o dobrom poslovanju i investicijama, a ne uspeva nikako da to dokaže, jer iz raspoloživih, javno dostupnih podataka i izjava zaposlenih, saznala sam da nije tačna tvrdnja da kompanija vredi četiri milijarde evra.

Telekom ne vredi ni evro jer ga je „pojela“ partijska i bratijska uprava – izjavila je juče bivša poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je zatražila da se hitno osnuje nezavisna, stručna komisija koja bi obavila nadzor nad poslovanjem Telekoma i naročito nad finansijskim transakcijama, a takođe da javno čujemo izveštaj državnog revizora o rezultatima kontrole u toj kompaniji.

Tepić tvrdi i da uprava laže kada izjavljuje da nije dužna da nas obaveštava o svom poslovanju jer je akcionarsko društvo, jer država i mi građani vlasnici smo 78 odsto udela i po tom osnovu uprava, koja je izabrana da rukovodi radom kompanije, morala bi da nam o svom radu polaže račune.

– Stranačka uprava ponaša se kao pijani milioner tako što našu telekomunikacionu mrežu „isisava“ samo da bi održala medijski rejting vođe i da se uz to finansijski okoristi. Ako se pogledaju bilansi, od 2017. njegove su obaveze prema bankama utrostručene, od 396 miliona evra pre tri godine, u prošloj su dostigle 1,152 milijardi. Ali, poslovanje Telekoma nisu finansirale samo banke, kreirane su i značajne dodatne obaveze po osnovu akvizicije kablovskih operatera i to 71 milion evra za deo kupoprodajne cene koja još nije isplaćena, kao i po osnovu netransparentnih ulaganja u „produkciju i distribuciju medijskih sadržaja“ u iznosu od 238 miliona evra, bez podataka kome je to dato i za koji medijski sadržaj – rekla je Tepić i zapitala koja je tačno uloga Vladimira Lučića, za koga se spekuliše da je direktor iz senke i strateg za sve finansijske operacije, i zašto se akcionari ne obaveštavaju o odlukama koje uprava Telekoma donosi u naše ime.

Podsetila je na spornu transakciju kojom je Telekom gotovo 200 miliona evra platio Kopernikusu za jedan kanal, Supernovu, „a potom manipulativnim transakcijama omogućio bivšem vlasniku da kupi jedine dve preostale televizije sa nacionalnom frekvencijom a koje nisu bile pod direktnim uticajem Aleksandra Vučića“ – TV Prvu i O2 (sada B92). Inače, bivši vlasnik Kopernikusa, Srđan Milivojević brat je visokog funkcionera SNS koji je sada ozbiljan kandidat za gradonačelnika Niša. Tepić je rekla i kako sumnja da je u međuvremenu izvršena rotacija vlasništva koja bi trebalo da zavara revizora, jer su na Kopernikus preneti svi kablovski kanali i upisana vrednost od 200 miliona evra.

– Telekom je doveden u predstečajno stanje štetnim, manipulativnim transakcijama partijske uprave, s ciljem da se uspostavi monopol nad medijima u Srbiji, da se telekomunikaciona mreža iskontroliše kako bi se održavao rejting vođe. Očekujem reakciju stručne javnosti i hitan odgovor uprave Telekoma na ova pitanja kao i na tvrdnje da se podaci o poslovanju fingiraju – istakla je Tepić i zaključila da uprkos temama koje svakodnevno opterećuju građane, od korone, do školske godine, ova se izdvaja jer stvara sliku o našoj realnosti, kako se upravlja našom zemljom a njena je suština u propagandi koja, zloupotrebom Telekoma i trošeći naš novac, indoktrinira sve koji prate nacionalne kanale. Ona je na novinarsko pitanje da li je zatražila od uprave Telekoma objašnjenje za sporne transakcije uz pozivanje na Zakon o dostupnosti informacija, odgovorila da nije jer smatra da je javno obraćanje, ispred poslovne zgrade kompanije, brže ali da će i taj mehanizam iskoristiti ukoliko ne dobije odgovore.

Ko se čega plaši

Novinarka Kurira zapitala je da li je svrha konferencije da se zaustavi istraživanje tog lista o tome šta se krije iza napada Junajted grupe na Telekom, kao i o, kako je rekla, sumnjivim poslovima predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i suvlasnika Grupe Dragana Šolaka. „Ja bih jako volela da smo na istoj strani, da dođemo do istine i upravo zato tražim nezavisnu, stručnu komisiju koja bi potvrdila ili moje ili vaše sumnje. To je u interesu javnosti jer je Telekom vlasništvo svih građana Srbije“, rekla je Tepić. Na više puta ponovljeno pitanje novinarke da li je cilj konferencije da se zaustavi pisanje tog lista, Tepić je izjavila i da ga ne čita, da ne zna o čemu su pisali, ali je u dilemi da li se Kurir možda plaši da bi ta nezavisna i stručna komisija koju predlaže otkrila i kako je njegov vlasnik Igor Žeželj dobio deset miliona evra pre nego što je kupio to glasilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari