Tepić u vezi s trgovinom oružjem govorila o firmi "ARANEKS", a ne "ARAMEKS" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Firma ARAMEX D.O.O. iz Beograda javila se danas agenciji Beta sa zahtevom da se ispravi greška u nazivu firme koju je narodna poslanica Marinika Tepić u utorak dovela u vezu za trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

Ispravka se odnosi na to da je Marinika Tepić u svom obraćanju medijima rekla da je ime nove firme koja se dovodi u vezu sa Slobodanom Tešićem ARANEKS D.O.O., a ne ARAMEX kako je bilo preneto.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je u utorak vlast Srbije da firmi Araneks omogućava da nesmetano trguje oružjem, iako, po njenim rečima, zna da je ta kompanija povezana sa „najproblematičnijim i najvećim trgovcem naoružanja u regionu, Slobodanom Tešićem koga su SAD stavile na crnu listu“.

Ona je zatražila od Ministarstva trgovine, kao jedino nadležnog za izdavanje dozvola za trgovinu oružjem, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da objasne „dokle će Srbiju dovoditi u problem i rizikovati živote svih nas, izdajući dozvole za trgovinu oružjem sa državama koje su pod embargom UN“.

„Araneks je ime nove firme povezane sa Slobodanom Tešićem i direktorom njegovih firmi u BiH Draganom Kapetinom koga je Milorad Dodik izabrao da bude direktor Direkcije RS za promet naoružanja i vojne opreme, što je analogno našem SDPR-u“, navela je Marinika Tepić.

Po njenim rečima, Tešić i Kapetina su bili pod sankcijama EU jer su „godinama unazad bili optuženi uz dokaze da su korumpirali državnike, tužioce, da su njihovoj deci plaćali školarine i odmore“.

„Tešić je Vučićev omiljeni trgovac oružjem i pored toga što je i danas na crnoj listi SAD koje tvrde da predstavlja bezbednosni rizik ne samo za tu zemlju već za ceo svet. Da je omiljen dokazano je još 2013. kada je Vučić kao ministar odbrane, mimo svih protokola ubacio Tešića u državnu delegaciju u pregovorima sa Libijom iako je tad bio na crnoj listi UN“, navela je Marinika Tepić.

Dodala je da se u bazi podataka Agencije za privredne registre (APR) nalazi ime Sanje Kapetine, ćerke Dragana Kapetine, kao jednog od podnosilaca zahteva za registraciju firme Araneks, što, kako je navela, ukazuje na diretnu vezu Slobodana Tešića sa tom kompanijom.

Potpredsednica SSP je navela i da je nedavno u Libiji, gde je u toku gradjanski rat, pronadjena mina iz valjevskog Krušika kao i da je došla do podataka da je „identičnu minu u identičnom periodu, sa potpuno istim oznakama izvozila firma Araneks“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari