Tomković: Gledali smo Vučića u zatvoru 1

Sutkinja koja mi je presudila zatvor u Padinskoj skeli je sama država.

Proces je bio namešten i to je sve vreme bilo jasno. Dok mi je izricala presudu, cinično se smejala… Čak dva puta mi je rekla da me je videla na televiziji, tokom prenosa demonstracija, kao i da je znala i nadala se da će me osuditi, kaže za Danas Krsta Tomković, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, koji je uhapšen proteklog vikenda, nakon upada u zgradu Radio- televizije Srbije, nakon čega je po hitnom postupku osuđen i sproveden na kaznu od 30 dana u zatvor u Padinskoj skeli.

Kako je Danas već izvestio, svi učesnici demonstracija koji su završili u zatvoru u Padinskoj skeli, osuđeni su na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima, koji je uveden pre par godina, kako bi policija mogla da izađe na kraj sa navijačima, odnosno da ih bez ikakvih problema odmah, nakon hapšenja, samo prosledi u zatvor u Padinskoj skeli, na trideset dana zatvora, po hitnom postupku, bez obzira na eventualnu odbranu i okolnosti slučaja.

Upravo to je bila zamerka advokata Goran Pejića, koji je prisustvovao suđenju, a koji je, prema rečima sagovornika Danasa, imao primedbe na to što sutkinja izjednačava demonstrante protiv režima sa huliganima na stadionima.

– Tražio sam da sud izvede svedoke, Boška Obradovića i Dragana Đilasa, ali oni su to odbili, jer zakon na osnovu kojeg sam osuđen ne dozvoljava i nisu mu potrebni nikakvi svedoci – kaže za Danas Krsta Tomković.

On ima 23 godine, studira audio-video tehnologije i političke nauke. Na protestima uglavnom fotografiše i snima, odnosno aktivista-reporter je već duže vreme.

– U zatvoru u Padinskoj skeli policajci i zaposleni u zatvoru bili su više nego korektni prema nama. To moram da naglasim. Gledali smo televizor i vesti tamo, odnosno direktno prisustvovali predstavama koje je upriličavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je strašno… – zaključuje Krsta Tomković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari