Trajković: Ne očekujem od Srba da glasaju za Radoičića i Rakića 1Foto: Medija centar

Novoformirana koalicija Srba sa Kosova i Metohije definitivno će izaći na kosovske izbore 6. oktobra i učestvovati u neravnopravnoj i teškoj borbi.

Srpska lista je već počela kampanju protiv naše novoformirane koalicije, ali očekujem, uprkos tome, solidne rezultate. Verujem da srpski narod na Kosovu, iako zaplašen, neće glasati za lica Srbije oličena u Milanu Radoičiću i Goranu Rakiću, gradonačelniku severne Mitrovice – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i članica novoformirane koalicije.

Osim Trajkovićeve članovi te šire koalicije sačinjene od postojećih srpskih političkih subjekata, koja još nema zvanično ime, jesu Slaviša Petković, Nenad Rašić, Dragiša Mirić i Branislav Marković.

U ovoj koaliciji kažu da je dogovor postignut i da će ova lista biti koaliciona lista skoro svih političkih subjekata na Kosovu, osim Srpske liste. Ističu da srpskom narodu na Kosovu treba alternativa i da su bili primorani da se ujedine zbog Srpske liste.

„Mi samo tražimo fer i poštene izbore, da se ne vrši pritisak na Srbe za koju će opciju glasati i da se jednom stvarno vidi ko koliku podršku ima. Bez obzira što Srpska lista ima kapacitet kompletne Vlade Srbije, evo i to nema veze, samo nemojte da pretite ljudima. Nemojte da vršite pritisak, nemojte da isterujete ljude sa posla koji neće da glasaju za vašu opciju“, ističe Slaviša Petković, bivši ministar za povratak u kosovskoj vladi.

U novoformiranoj koaliciji kažu da su sigurni da će kampanja biti neravnopravna zato što su Srbi uplašeni i za svoju imovinu i za svoju bezbednost i nemaju pravo na svoj stav i mišljenje.

„Posebno su uplašeni nakon ubistva Olivera Ivanovića. Uostalom samo nekoliko dana od formiranja naše koalicije Srpska lista je otpočela kampanju protiv nas. Poštujem kritička mišljenja bilo kog ko ima kvaliteta da kritikuje i iz čijih kritika ćete izvući neki bonitet i pouku, ali kritika ovakvih ljudi, na čelu sa gospodinom Vučićem, samo govori o našem kvalitetu“, objašnjava Trajkovićeva.

Nenad Rašić, bivši ministar za rad i socijalno staranje u kosovskoj vladi, kaže da očekuje da će Srpska lista u antikampanji prema novoj koaliciji koristiti sve zvanične i nezvanične oblike borbe, lišene svih moralnih vrednosti.

Komentarišući izjavu direktora kancelarije za KiM Marka Đurića da je monolitnost Srpske liste u ovom trenutku najpotrebnija, Rašić ističe da to što Đurić traži nije jedinstvo, već jednoumlje.

„Jedinstvo je baš ovo što smo mi uradili. Okupljanje različitih partija. Mi stvaramo jedinstvo različitih ljudi sa različitim opcijama kako bismo napravili poduhvat i suprotstavili se Srpskoj listi za koju sam Đurić tvrdi da je značajan instrument Beograda. Ovi izbori su za nas referendum da li ćemo da ostanemo na Kosovu ili ne. Ukoliko se Vučić i Tači dogovore i dođe do prekrajanja granica, to će za nas Srbe značiti apsolutni egzodus, pogotovo za nas koji živimo na jugu Kosova“, ističe Rašić. On pita zbog čega se strogo u tajnosti čuva podatak da je na Kosovu u prvi razred upisano 10 odsto đaka manje.

Da podsetimo, izbori na Kosovu zakazani su za 6. oktobar.

Otadžbina bojkotuje izbore u Srbiji

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, jedan od članova SZS, saopštio je da će bojkotovati „lažne izbore“ u Srbiji najavljene za početak 2020. i pozvao Srbe na KiM i interno raseljena lica da ne učestvuju na tim izborima. U saopštenju piše da se „najveće nepravilnosti, zloupotrebe i krađa glasova u izbornom procesu dešavaju upravo na teritoriji Kosova. Narodni pokret smatra da „u takvoj atmosferi Aleksandar Vučić traži legitimitet za konačnu izdaju i podelu Kosova i Metohije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari