Trajković: Neodrživa zajednica Srba unitarista i Albanaca separatista 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Živimo u trenutku kada svi nude neka rešenja, a suštinska rešenja se ne pronalaze ni kod Albanaca ni kod Srba – ocenjuje u razgovoru za Danas…

… predsednica Evropskog pokreta i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković, govorivši o predlogu platforme za rešenje problema Kosova, koju je u našem listu izneo naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku Nenad Vasić.

Trajković smatra da je stvaranje zajednice dva ravnopravna naroda na Kosovu neizvodljivo, jer su Srbi sa Kosova izrazito unitaristički opredeljen narod, dok su s druge strane Albanci separatistički raspoloženi. Ona isključuje mogućnost primene principa „dve Nemačke“, a to obrazlaže time da je on u trenutnim okolnostima apsolutno neprimenjiv.

– Dve Nemačke ne bi ni postojale da je NATO bio i u Zapadnoj i u Istočnoj. Nije dobro da na prostoru KiM imamo NATO, dok je Srbija „vojno neutralna“ sa eksteritorijalnim ruskim vatrogasnim centrom u Nišu. Jedan NATO general je nedavno izneo konstataciju da su Srbi faktor nestabilnosti na Balkanu, a ja smatram da je ta stabilnost pitanje i za NATO – kaže Trajković.

Ona ističe da bi pitanje Kosova moglo da bude rešeno na mnogo bezbolniji način za ceo region a posebno za Srbe, kada bi naša država postala članica NATO. Trajković smatra da bi Vlada Srbije trebala da se odrekne Rusa i da se bori za Kosovo, što, prema njenom mišljenju, ona trenutno ne čini.

Ona je zabrinuta zbog insistiranja na potpunom međunarodnom priznanju Kosova, jer ocenjuje da bi to u Srbiji proizvelo ogromnu mobilizaciju javnog mnjenja protiv Zapada, što bi čak moglo da dovede do davanja podrške za uspostavljanje ruske vojne baze na teritoriji naše zemlje.

– To bi dovelo do jedne trajne destabilizacije. Zbog toga bismo morali da imamo jasniju državnu politiku, koja bi u saradnji sa NATO mogla da pronađe odgovor za kosovski problem, jer je Beograd potpisivanjem Briselskog sporazuma već dao unutrašnju nezavisnost Kosovu – završava Trajković, uz ocenu da bi rešenje za Kosovo bilo stvaranje funkcionalnog entiteta koji ne bi imao međunarodni legitimitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari