Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje 1Foto: Beta/AP/Carolyn Kaster

Trampova administracija nesumnjivo želi da se postigne konačni sporazum o Kosovu pre američkih predsedničkih izbora u novembru 2020. godine, jer bi to bio „ogroman plus“ za Trampovu kampanju, ali za njegovu poziciju bilo bi još bolje da to bude učinjeno neposredno pre izbora, a ne u junu, kada će se na to i zaboraviti.

U Srbiji će se tek krajem maja ili početkom juna sledeće godine formirati nova vlada, posle izbora, pa ni zvanični Beograd neće biti spreman za prihvatanje sporazuma u tom periodu, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući tvrdnje pojedinih medija da je plan američke administracije da sporazum Beograda i Prištine bude potpisan do leta naredne godine.

Naši izvori, takođe, ocenjuju da ne zvuče realno medijski navodi da bi dve strane mogle ponovo da sednu za pregovarački sto već polovinom septembra, i napominju da je izvesnija mogućnost da to bude učinjeno u kasnu jesen ili početkom zime.

„Nerealno je da razgovori između Beograda i Prištine budu nastavljeni polovinom septembra, jer će parlamentarni izbori na Kosovu biti održani krajem septembra ili početkom oktobra. Moraće da se sačeka na izbor nove kosovske vlade, kako bi Priština formirala pregovarački tim, a to ne može da se desi pre novembra ili decembra“, objašnjavaju diplomate. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom kazao da dijalog o Kosovu može „u najboljem slučaju“ da bude nastavljen u decembru.

Sagovornici Danasa napominju da SAD „jesu zaokupljene Severnom Korejom, Iranom i Venecuelom, ali će narednih meseci Kosovo biti više u fokusu njihovog interesovanja“.

– EU nije imala kapaciteta da uspešno okonča pregovore Beograda i Prištine, a Tramp je konačno stabilizovao svoj spoljnopolitički tim kojeg su prethodno potresale stalne kadrovske promene. Tačno je da SAD traže od kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije, ali, istovremeno, zahtevaju da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i insistiraju na tome da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Krajnji cilj Amerike jeste da se suzbije uticaj Rusije u Srbiji i na Balkanu i da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO i kasnije u EU, ukazuju diplomate.

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, navodi za Danas da je dijalog Beograda i Prištine „veoma važan za Sjedinjene Države“ zbog „stabilizacije ovog regiona, ali teško je zamisliti kako će pregovori biti nastavljeni dok su na snazi kosovske takse“.

– Sastanak srpskog predsednika sa američkim državnim sekretarom iznova je naglasio da Vašington veruje da takse moraju da budu ukinute, a dijalog nastavljen. Zvaničnici u Prištini bi već trebalo da budu svesni takvog američkog stava, pa je teško reći da li će promeniti mišljenje nakon novog poziva SAD da ukinu takse. Ipak, sastanak Vučića i Pompea i javne poruke koje je poslao državni sekretar mogu da imaju uticaja na Prištinu ukoliko su koordinirani sa privatnim razgovorima Vašingtona i Prištine, konstatuje Rejmond.

Eliminacija „ruskih ljudi“ iz Vlade i službi

SAD će učiniti sve da se iz Vlade i vrha službi bezbednosti posle sledećih izbora u Srbiji eliminišu „ruski ljudi“, tvrde diplomatski izvori Danasa. Kako saznajemo, predstavnici SAD ukazuju čelnim ljudima Srbije na potrebu da krenu putem Rumunije, čiji se predsednik Klaus Johanis već dva puta zvanično sreo sa Trampom, a Vašington planira velike investicije u ovu balkansku zemlju i ukidanje viza za njene državljane.

„S druge strane, Rumunija nije dozvolila da ruska oklopna vozila budu transportovana u Srbiju preko njene teritorije i protivi se izgradnji Severnog toka dva, što je ključni ruski projekat, prema mišljenju zvaničnog Vašingtona, za dovođenje nekih zemalja EU u energetsku zavisnost od Rusije“, objašnjavaju diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari