Treći izbori za četiri godine u Severnoj Mitrovici 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice biće održani danas, a građani će moći da biraju između kandidata Srpske liste Milana Radojevića, nezavisnog kandidata Dušana Milunovića, Fljorenta Abazija iz Demokratske partije Kosova i Erdena Atića, kandidata Samoopredeljenja.

To će biti treći put za četiri godine da građani Severne Mitrovice biraju čelnika, nakon što je predsednik Srpske liste Goran Rakić u dva navrata, posle ubedljivih pobeda, podnosio ostavku.

Prvi put je to učinio krajem novembra 2018. godine, zajedno sa čelnicima Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, a razlog su bile takse na robu iz Srbije koje je uvela vlada u Prištini.

Po drugi put Rakić je fotelju gradonačelnika Mitrovice ostavio praznu početkom juna ove godine, kada je postao zamenik premijera u novoj kosovskoj vladi i ministar za administraciju lokalne samouprave.

Kandidat Srpske liste za novog čelnika Mitrovice je Milan Radojević, aktuelni zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova.

– Glas za Srpsku listu na nedeljnim izborima je glas za opstanak srpskog naroda na Kosovu, ali i podrška politici predsednika Aleksandra Vučića koja za naš narod na ovim prostorima znači očuvanje mira i stvaranje uslova za bolji život svih građana – poručio je Radojević za portal Kosovo onlajn.

On je rekao da će pobedom Srpske liste na izborima u nedelju pobediti politika kontinuiteta u jačanju srpskog naroda, očuvanja političkog jedinstva i nastavku infrastrukturnih projekata.

– S tim u vezi, prioritet će biti izgradnja zgrade Kulturnog centra, nastavak radova na izgradnji gradskog stadiona, zatvorenog bazena, stanova za socijalno ugrožena lica i mlade bračne parove, ali i urgentno rešavanje problema parkiranja u našem gradu – rekao je Radojević za Kosovo onlajn.

Nezavisni kandidat Dušan Milunović, bivši član Građanske inicijative „SDP“ Olivera Ivanovića, poručio je u izjavi za isti portal da je kao nezavisni kandidat stao pred građane Severne Mitrovice sa jasnim planom i programom kako da se uredi grad i da se poboljša život u njemu. On je poručio da Severna Mitrovica ne pripada nikom pojedinačno, već da svi građani koji žive u njoj pripadaju tom gradu.

– Nadam se da sam svojom kandidaturom podigao demokratiju na jedan viši nivo i pokazao da svako može da uzme svoje učešće u političkom životu i učestvuje u uređenju ovog grada – rekao je Milunović za Kosovo onlajn.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika Severne Mitrovice Erden Atić naveo je da smatra da je život stanovnika tog grada ugrožen i zato će se, kako je rekao, potruditi da, ukoliko bude izabran na funkciju, to promeni.

– Samoopredeljenje čiji sam ja kandidat smatra da bi ovaj način života građana u Severnoj Mitrovici trebalo da se promeni. Jednom i zauvek da se stopira da su životi ugroženi. Mislimo da imamo snagu, mudrost i volju da promenimo ovaj način života i zato pozivam sve građane da glasaju za nas – kazao je Atić za Kosovo onlajn.

Pored Dušana Milunovića, koji je nezavisni kandidat, na izborima ne učestvuju političke organizacije kosovskih Srba.

Aleksandar Jablanović, koji je na čelu Partije kosovskih Srba (PKS), rekao je za Radio Slobodna Evropa da ta partija neće imati kandidata, jer ne postoje uslovi za održavanje demokratskih izbora.

On je kazao da je neophodno garantovati bezbednost učesnicima, navodeći da je u prošlosti bilo pretnji i zastrašivanja.

– Isterivanje ljudi sa poslova na kojima rade po 20-30 godina, paljenja automobila. Prvo taj aspekt nije obezbeđen, Drugo, izbori se organizuju, kao da treba da se organizuju tajno, da niko na njih ne učestvuje osim Srpske liste. Nijedna politička partija nije konsultovana, da li smo mi sada u mogućnosti zbog nekih drugih zakonskih ograničenja zbog virusa korona, da uopšte sprovedemo ikakvu kampanju – rekao je Jablanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari