Treći protest građana Požege protiv lokalne vlasti 1

Građani Požege zatražili su ponovo danas, sa trećeg protesta, da lokalna vlast ukine odluku o kupovini parcele od četri ara i nelegalnog objekta od oko 400 kvadara, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović, predsednice SO Požega.

Na Trgu Slobode, po izuzetno hladnom vremenu i vejavici, sa jednočasvnog protesta, koji je organizovala Građanska incijativa „Protesti u Požegi“, okupljeni su tražili ostavke Milana Božića (SNS), predsednika opštine, i Zorice Mitrović (SNS), predsednice lokalne skupštine, ali i ostalih, kako je poručeno, predstavnika bahate lokalne vlasti koji su učestvovali u pripremi i donošenju odluke o spornoj kupovini, za koju je u budžetu planirano 12 miliona dinara.

Osim ostavki Božića i Mitrovićke, na čije pominjanje su okupljeni reagovali zvižducima i povicima negodovanja, od DRI je zatraženo da u roku od deset dana obavi finansijsku kontrolu opštinske uprave, a od nadležnih organa da reaguju na prijave koje su podnete protiv čelnika lokalne vlasti. Od TV Požege i Radio Požege je ponovo zahtevano da  profesionalno i objektivno izveštavaju o radu lokalne samouprave, ali i o protestima i protesnim zahtevima.

Na današnjem okupljanju pomenuta je i tužba koju je Božić zbog, navodne, uvrede podneo protiv Aleksandra Divovića, jednog od govornika na prethodnom protestu. Uz poruku „Divović je jedan od nas, svi smo mi Divović“, govornici su podsetili na to da je sloboda govora ustavom zagarantivano pravo svih građana.

Navodeći da je „po hitnom postupku“ dobio poziv za ročište 2. aprila, Divović je rekao da će se pozivu suda odazvati i da će mu svedok biti njegov pas Crni koji je, kako je rekao „osedeo zbog užasa i usluga Božovićeve veterinarske službe u požeškom azilu za napuštene pse“.

Divović je rekao da ga je „za uvredu tužio čovek koji je uvreda za samog sebe i sve građane Požege, jer je sebe nazvao kvalitetnom političkom kučkom, opozicione odbornike nazivao krokodilima i majmunima, savetovao majke da udave svoju nesposobnu decu, a da njegova najbliža saradnica Zorica Mitrović, predsednica SO, pljuje ljude na ulicima i vređa ih po društvenim mrežama“.

– Zašto nadležni ne reaguju na prijave koje su podnete protiv Božića i njegovih saradnika za pribavljanje protivpravne imovinske koristi na štetu građana Požege? Da su malo ažurniji, mi danas ne bismo bili ovde, niti bi Božić bio u zgradi opštine, nego na drugom mestu, poručio je Divović.

Osim njega govorili su Teodora Zarić i Goran Radovanović iz Požege, koji je poručio da „građani ne bi trebalo da se plaše bezveznakovića“ i da je „krajnje vreme da se pokrenu kako bismo se probudili iz ružnog naprednjačkog sna“.

Na kraju protesta okupljeni su, u horu, ponovili delove ranijeg Divovićevog govora.

– Suštinski uroci nezadovoljstva i revolta građana kriju se u polupismenoj vladajućoj garnituri, čije ambicije su ispred njihovog znanja, koja je umislila da je iznad zakona, a vrlo često na svojim pozicijama izgledaju komično, ali nažalost na veliku štetu nas građana. Čuveni britanski filozof Karl Poper je jednom rekao da ono što nam treba nisu dobri ljudi, već dobre institucije i, u tom smislu, Požega ima dvostruki problem – ne vode je čak ni dobri ljudi. Vode je pohlepni, arogantni i nekulturni ljudi, koji ne zaslužuju poverenje građana. Prvi u toj galeriji štetočinskih parapolitičkih figura je predsednik opštine Milan Božić, koji se pretvorio u loklanog šerifa na divljem zapadu, govorili su uglas okupljeni, nazivajući predsednika opštine „sramotom za Požegu“, poručujući da će protestovati do ispunjenja zahteva.

Pretnje prijaviti policiji

Povodom izjave Milana Božića da mu prete i da je „ugrožena njegova  bezbednost, ali i bezbednost predsednice skupštine i načelnika opštinske uprave“, Teodora Zorić je  oozvala Božiča da „pretnje prijavi policiji, da prestane da etiketira građane koji se okupljaju na mirnim protestim i da, zloupotrebljavajući medije, ne širi paniku među građanima“.

Poziv za podnošenje prijava

Sa skupa je upućen poziv građanima da, ukoliko smatraju da im je predsednica skupštine Zorica Mitrović, izrečenim kvalifikacijama, povredila ugled i čast, protiv nje podnesu privatne krivične tužbe Osnovnom sudu u Požegi, te da svi koji to žele mogu da se jave Incijativnim odboru Protesti u Požegi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari