Tribina "Mesne zajednice pripadaju građanima, a ne političkim partijama!" u petak na Šodrošu 1Foto: M. Pudar

Nakon što su grupe građana ubedljivo pobedile kandidate SNS u četiri mesne zajednice u opštini Sečanj, njihova iskustva biće dragocena i u drugim vojvođanskim opštinama gde predstoje izbori za Savete MZ.

Imajući sve to u vidu, Skupština slobodne Srbije, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Centar za održive zajednice i Grupa za konceptualnu politiku organizuju u Novom Sadu skup pod nazivom „Mesne zajednice pripadaju građanima, a ne političkim partijama!“.

Povod tribine su, kako kažu, izbori za MZ, koji se trenutno održavaju u više vojvođanskih opština, a potom i u Novom Sadu.

Sa skupa žele da pošalju nekoliko poruka, pre svega da ohrabre Novosađane da se kandiduju na ovim izborima i da biraju jedni druge, kako bi lokalne institucije uzeli u svoje ruke, kao i pravo da neposredno učestvuju u organizovanju i doprinesu održivosti svojih lokalnih zajednica.

„Nedopustivo je da vlast, u trenutku kada se održavaju pregovori oko izbornih uslova za parlamentarne izbore, donosi odluku da se obavezno overavaju potpisi za građanske kandidate na mesnim izborima, i to bez konsultacija i pregovora sa građanima. Mesni izbori su građanski izbori, a mesna samouprava pripada građanima i njihovim udruženjima i inicijativama, a ne partijama, i zbog toga je važno da na ovim izborima učestvuju u što većem broju“, navode iz ovih organizacija podsećaju da se na izborima za MZ u Sečnju, Boki i Sutjesci dokazalo da je moguće vratiti ove lokalne institucije u ruke građana.

„Nezavisno organizovanje građana na zakonom i Ustavom garantovane načine neophodno je da bi se celokupno srpsko društvo demokratizovalo, jer ćemo u suprotnom moći samo da posmatramo njegovu potpunu kriminalizaciju i urušavanje svih naših stečenih političkih prava“, navode organizatori skupa.

Skup u Novom Sadu održaće se u petak, 21. maja u 17 časova na Dunavcu – Šodrošu, gde se, kako kažu organizatori, rešava pitanje novosadskog priobalja, bilo ono fantomski projekat „Novi Sad na vodi“ ili kineski most, a mesna samouprava možda je i poslednje mesto sa koga građani mogu da izraze svoje mišljenje o ovoj važnoj temi. Narednog dana će biti održan skup u Baču, povodom izbora za mesne zajednice u ovoj opštini koji su zakazani za 23. maj, da bi skrenuli pažnju na kršenje prava građana na mesnu samoupravu.

Učesnici skupa na Šodrošu

Na skupu učestvuju Biljana Stojković, Skupština slobodne Srbije, Vesna Rakić Vodinelić, Skupština slobodne Srbije i Most solidarnosti, profesor Duško Radosavljević, Savez antifašista Vojvodine i VKK Vasa Stajić, Bojana Bodroža, kandidatkinja za članicu Saveta MZ Nikola Tesla – Telep, Aleksandar Lazarević, kandidat za člana saveta MZ Bratstvo – Telep, Vuk Samardžić, kandidat za člana saveta MZ Sečanj, Zdravko Vulin, grupa građana „Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad!“ i Zoran Gajić, GKP i kandidat za člana saveta MZ Jugovićevo. Moderator skupa je novinar Nedim Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari