Trifunović: Sporazum da okupi sve borce za lepšu Srbiju 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Tužno je što se 2019. i dalje borimo za stvari koje se negde tamo podrazumevaju i samo nam govori koliko je tek posla pred svima nama, kaže za Danas poznati glumac i neformalni organizator građanskih protesta „Jedan od pet miliona“ Branislav Trifunović, komentarišući vest da je opozicija usaglasila Sporazum s narodom.

On navodi da se nada se da će sporazum, do svog konačnog oblika, okupiti sve ljude i sve pokrete i organizacije koje se godinama bore za neku lepšu Srbiju.

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv neformalnih lidera protesta (direktno ih je prozvao i glumac Nikola Kojo) „Jedan od pet miliona“, koji se održavaju u više od 40 gradova Srbije juče su usvojili zajednički tekst. Reč je o Sporazumu sa narodom, koji sadrži i sedam tačaka za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad režimom čiji glavni eksponent je Aleksandar Vučić.

Dokument nisi potpisali Demokratska stranka Srbije i Inicijativa Ne davimo Beograd (njihovi predstavnici jesu stavili potpise na prethodne zahteve za fer izborima, potpisane 14. decembra) sa gotovo istim obrazloženjem. Kako nam je rečeno, u NDB smatraju da jedinstvena lista i vlada stručnjaka nisu teme kojima se sada treba baviti kada pošteni izbori nisu ni na vidiku. U NDB ukazuju na to da sada ima puno važnijih tema na kojima treba raditi kako bi ova vlast bila srušena.

Inicijativa NDB je saopštila da ipak ostaje otvorena za zajednički rad sa opozicionim političkim akterima oko borbe za ravnopravne, fer i slobodne izbore, oko uslova za slobodan rad i nezavisnost medija, kao i borbe protiv nasilja i ekstremizma u našem društvu. „Uprkos tome što postoje razmimoilaženja oko vizije i strategije daljeg delovanja, jednom kada izbori budu slobodni, i preuranjenih dogovora o formiranju vlade nakon pobede na njima, ostajemo otvoreni za sve druge tačke koje smo zajedno dogovorili na prethodnim sastancima i učestvovaćemo u aktivnostima kao što su protesti, protestne akcije ili mobilizacija građana da uzmu aktivno učešće u borbi za demokratizaciju zemlje“, saopšteno je iz NDB.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, za Danas kaže da DSS apsolutno stoji uz ostatak opozicije u borbi za stvaranje fer izbornih i medijskih uslova.

– Međutim, dokument nismo potpisali zato što je u najmanju ruku preuranjeno obavezivati se na stvaranje zajedničke predizborne liste ili vlade „stručnjaka“ u trenutku kada se dogovaramo o bojkotu mogućih vanrednih parlamentarnih izbora. Ostaje i pitanje šta je uopšte svrha zajedničke liste i ekspertske vlade ako se prethodno ispune uslovi za fer izbore – naveo je Jovanović.

Iz Pokreta slobodnih građana, koji sada predvodi poznati glumac i brat Branislava Trifunovića Sergej, nakon potpisivanja je saopšteno da PSG kao prihvatljive, i u ovom trenutku neophodne, ističe prve tri tačke Ugovora i to borbu za slobodne medije i poštene izbore, obavezivanje da se do ispunjenja prethodnog zahteva neće učestvovati na bilo kojim izborima kao i nastavak borbe za demokratizaciju Srbije svim raspoloživim legalnim sredstvima.

Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta „Jedan od pet miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari