Trik naprednjaka da glume debate 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Naprednjački je trik i gluma da poštuju medijski pluralizam, ali su zbog potrebe da se obrate i publici koje ne prati režimske medije odlučili da se pojavljuju na televiziji N1, jer je reč o političkim predatorima koji ne mogu da dopuste da ne zauzmu položaj na makar jednoj teritoriji.

Međutim, činjenica da su dolazak uslovili zahtevom da u studiju budu samo sa onima koji izlaze na izbore, ogoljuje taj njihov trik, smatraju sagovornici Danasa komentarišući odluku SNS da učestvuje u debatnim emisijama na televiziji N1 na kojoj se godinama svojevoljno nisu pojavljivali.

Tokom izbornih kampanja većina političara naprasno postaje dostupnija medijima i novinarima, ali se posle izbornog dana ta praksa vrlo brzo promeni i vrati na staro.

Tako je ovog puta zbog kampanje za izbore 21. juna SNS donela odluku da ipak njeni funkcioneri učestvuju u emisijama na televiziji N1, ali u onim u kojima gostuju učesnici izbora, dok sa predstavnicima stranaka koje neće na izbore naprednjaci neće da razgovaraju.

50 sekundi na N1

Do sada su gosti N1 bili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je u emisiji „360 stepeni“ razgovarao sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, zatim potpredsednica SNS Marija Obradović, koja je stavove u „Insajder debati“ razmenila sa kandidatom za poslanika liste UDS Nenadom Konstantinovićem, dok je poslanik SNS Vladimir Orlić u „Pressingu“ razgovarao sa članom Predsedništva PSG Pavlom Grbovićem.

Kao dodatak novoj medijskoj strategiji juče je i predsednik SNS Aleksandar Vučić boraveći u Smederevskoj Palanci novinarki N1 rekao da je odlučio i da se SNS reklamira na toj televiziji, zbog čega će, kako je rekao, „mnogi da se sekiraju“. Prema njegovim rečima, bar 50 sekundi će se na toj televiziji videti nešto drugačije.

Politički predatori

Pavle Grbović nje začuđen što su naprednjaci prihvatili da učestvuju u emisijama na N1.

– Reč je o političkim predatorima koji ne mogu da dopuste da ne zauzmu položaj na makar jednoj teritoriji. Da ne mogu protiv svoje prirode govori i da tokom vanrednog stanja nisu mogli da istrpe ni lupanje u šerpe već su nam došli u kuće i na krovove naših zgrada, tako da je jasno da ne možemo, ali pre svega da ne treba da izbegavamo suočavanja sa njima – poručuje Grbović za naš list.

Kada je reč o duelu sa Orlićem, on navodi da je bilo evidentno da nemaju odgovore na važna pitanja i da objektivno vođenje emisije njima predstavlja veliki problem.

– Upravo zato je gospodin Orlić posegnuo za kreativnim odgovorima poput onog da je seksualno nasilje nad Marijom Lukić sprovodio član DOS-a, a da sam ja kriv što u periodu kada sam imao 11-19 godina nisam formirao nadzorni odbor koji kontroliše izborni proces – kaže Grbović.

Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević podseća da su pojedini funkcioneri SNS i ranije dolazili na N1 poput Milovana Drecuna ili Miroslava Lazanskog, ali da su najviše pozicionirani vrlo upadljivo odbijali to.

– Znajući SNS, sada glume da poštuju medijski pluralizam, pa zato dolaze. Mene više brinu kritike na račun N1 što ih poziva. Prvo, treba da ih zovu, jer je red da im neko postavi pitanja koja im ne idu „niz dlaku“. Drugo, pravo da uređuje N1 ima samo uredništvo N1. I treće, N1 je tokom kampanje u monitoringu REM tokom kampanje i mora da pazi na jednaku zastupljenost – ukazuje Gligorijević za Danas.

Stare navike

Dok politički konsultant Đorđe Belamarić konstatuje da je na medijskoj sceni očigledna podela na režimske medije i one koji to nisu, i ne samo u uređivačkoj politici već i u publici koja ih gleda ili čita.

– Zbog potreba kampanje i zbog potrebe da se obrate i publikama koje ne prate režimske medije oni su odlučili da se pojavljuju na jednoj od tih televizija. Uočava se i velika promena njihovog ponašanja i narativa u tim medijskim nastupima u odnosu na ponašanje i narativ u režimskim medijima. Ipak, iako se posebno pripremaju za ove nastupe, očigledno je da ne mogu da se oslobode navike da upadaju u reč, da bez argumenata i iznošenjem netačnih informacija napadaju političke protivnike, da izbegavaju odgovore na neprijatna pitanja – navodi on.

Prema njegovim rečima, bilo bi interesantno uporediti ponašanje predstavnika režima na RTS-u ili Pinku, ali i novinara koji bi eventualno vodili te emisije, kada bi ti mediji pozvali opozicione političare u svoje emisije.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, smatra da je žalosno što smo uopšte došli u takvu poziciju da godinama nisu moguće normalne debate predstavnika opozicije i vlasti. On krivca za takvu političku i medijsku, i uopšte javnu scenu vidi u Aleksandru Vučiću i njegovim sledbenicima, a i nama svima što smo se pognuli kičmu i trpimo.

Zarobili nas i ponizili

– Odluka Vučića da se njegovi epigoni konačno odazovu pozivima N1 da gostuju u emisijama je, čini mi se, u sklopu predizborne taktike koju mu za velike pare osmišljava tim stručnjaka. Šalje se, naime, poruka kako oni, eto, jesu za otvoreni dijalog i raspravu, ali već sama činjenica da su dolazak uslovili zahtevom da u studiju budu samo sa onima koji izlaze na izbore, ogoljuje taj njihov trik, a i devalvira profesionalnu želju novinara N1 da svojim gledaocima izbore predstave sa svih strana. Naime, i oni koji bojkotuju izbore, ako već nisu za Republičku izbornu komisiju relevantni, jesu za medije i građane s pravom glasa, i bez njih javna debata nije kompletna – kaže Bodrožić.

Kako dodaje, pre nego što su naprednjaci zarobili medije i urušili normalnu javnu debatu političari su trčali na pozive velikih televizija i nije im smetalo da u studiju budu sa političkim protivnicima ili neugodnim analitičarima, novinarima, profesorima i raznim javnim ličnostima, koji su takođe bez velikog straha iznosili svoje poglede na društvenu i političku situaciju.

– Sada moramo da molimo nekog Orlića da dođe na javni megdan i još da mu ispunjavamo želje ko će mu sedeti s druge strane i trudimo se da ga ne ometamo dok on ometa sagovornika. Kažem, žalosno je kako su nas zarobili i ponizili – zaključuje Bodrožić.

Vesićevi pogrešni podaci

Goran Vesić je u emisiji „360 stepeni sa Branislavom Šovljanskim“ tvrdio da nikada ranije nije pozivan u emisije N1. „Postoje i takvi mediji, na kojima vladajuća stranka ne dobija prostor i nema pristup“, tvrdio je zamenik gradonačelnika Beograda gostujući na N1. Ali prema evidenciji direktora programa Jugoslava Ćosića, Vesić je u udarnu emisiju, „Pressing“, pozivan redom 15. maja 2016, zatim 14. oktobra 2017, te 11. maja 2019. Član Predsedništva SNS izneo je i tvrdnje da njegove stranačke kolege iz Šapca niko nikada nije zvao da gostuju u emisijama televizije koju finansira grad Šabac. Na to je reagovala novinarka Antonela Riha. „Kaže Vesić da se na TV Šabac za pet godina nije pojavio niko iz SNS. Pošto sam radila za tu TV 2016. i 2017, mogu da svedočim da sam nebrojeno puta zvala članove SNS u emisiju „Necenzurisano“ i nijednom nisu hteli da dođu. Za to vreme Zelenović kao gradonačelnik je bio dva puta“, navela je Riha na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari