Trivan: Evropska komisija potvrdila da je zadovoljna predlogom pozicije za Poglavlje 27 1Goran Trivan Foto: Medija centar

Evropska komisija potvrdila je nezvanično da je zadovoljna predlogom Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, koji joj je uputila Srbija.

Vlada Srbije trebalo bi da ga usvoji najkasnije na jesen, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan.

On je kazao da su poslednji komentari Evropske komisije, koje je iznela na drugi nacrt Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, formalne prirode i da nakon što se te primedbe ugrade, Srbija nema potrebe da taj dokument vraća na ponovni uvid.

Trivan je novinarima rekao da će Srbija biti spremna za otvaranje Poglavlja 27 čim Vlada bude usvojila Pregovaračku poziciju za to poglavlje.

„Kada će to desiti zavisiće od Evropske komisije“, kazao je Trivan koji je dodao da bi Vlada Srbije najkasnije na jesen mogla da usvoji Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27.

On smatra da ne treba žuriti sa otvaranjem Poglavlja 27, jer bi Srbiju trebalo temeljno pripremiti za pregovaranje o tom dokumentu, koji utvrdjuje način na koji će se Srbija, njena privreda i društvo, prilagoditi zakonima i standardima Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je ocenio i da je dobro što je Srbija dobila veliki broj prelaznih perioda za prilagodjavanje privrede tim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari