Trnovit put do nove kosovske vlade 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači uputio je juče i treći poziv lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju na konsultacije o mandata za sastav nove vlade, saznaje Danas nezvanično.

Tačijev poziv upućen je za danas (utorak) u 10 sati. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo poznato da li će Kurti prihvatiti taj poziv, budući da je prethodna dva, upućena prethodnih dana, odbio, ističući da se nalazi u inostranstvu.

Izvori Danasa kažu i da će lider Samoopredeljenja „sigurno nastaviti“ pregovore o formiranju vlade sa liderom Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isom Mustafom, ali da nije poznato kada će se to desiti. Dosadašnji sastanci, podsetimo, završeni su bezuspešno jer nije postignuta saglasnost o „kvotama“ za funkcije.

Prema važećim pravilima, kosovski predsednik obavlja konsultacije sa strankama ili koalicijama koje imaju dovoljno poslanika za formiranje vlade, zatim predlaže parlamentu kandidata za premijera. Mandatar za sastav nove vlade imaće 15 dana od imenovanja da predstavi predložene ministre poslanicima.

Ukoliko kandidati za ministre ne dobiju podršku poslanika, kosovski predsednik imenovaće u roku od 10 dana drugog mandatara, po istoj proceduri. U slučaju da propadne i drugi pokušaj izbora vlade, raspisuju se novi izbori.

Veruje se da bi ponovni izlazak na birališta odgovarao Samoopredeljenju, koje bi dobilo još veći broj glasova nego na izborima u oktobru, dok bi „na gubitku“ bio LDK, koji se smatra „političkom snagom u opadanju“.

Prošle sedmice je konstituisan novi saziv parlamenta u Prištini. Šef parlamenta postao je Glauk Konjufca, kandidat Samoopredeljenja, koga su podržali i poslanici LDK, iako se tvrdilo da će ta funkcija pripasti LDK-u. Među novim potpredsednicima skupštine nalazi se i Slavko Simić, predstavnik Srpske liste.

Kurti je i tokom izborne kampanje i nakon izbora poručivao da Srpska lista neće imati značajnu ulogu u novoj vladi, već da će joj pripasti samo jedno poslaničko mesto, što je u skladu sa kosovskim Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari