Tužilaštvo zahteva ukidanje imuniteta ruskom diplomati, predstavniku UNMIK-a 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sulja zatražio je od institucija Kosova da upute zahtev za ukidanje imuniteta ruskom službeniku UNMIK-a, Mihailu Aleksandroviču koji je u utorak uhapšen na Severu Kosova dok je sa vozilom bio deo barikade u Zubinom Potoku.

Sulja je uputio zvanični zahtev Ministarstvu spoljnih poslova, a zatražio je od državnih organa da nastave sa zahtevom za ukidanje imuniteta Mihailu Aleksandroviču kao i da to traže od specijalnog predstavnika UNMIK-a Zahira Tanina.

„Pišem vam u vezi sa slučajem gospodina Mihaila Aleksandroviča, rođenog 17. februara 1956. u Moskvi, Rusija, zaposlenog u Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), koji je podvrgnut krivičnom postupku u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici“, napisao je glavni tužilac Sulja Ministarstvu spoljnih poslova a prenosi portal insajderi.com.

U zahtevu glavnog tužioca u Mitrovici, do kojeg je Insajderi došao, najavljeno je da je tužilac pokrenuo istragu protiv ruskog službenika kao i sedam drugih lica za „ometanje službenog lica u vršenju dužnosti“ i „učešće u krivičnom delu huliganstvo“.

U skladu sa Zakonom o statusu imuniteta i privilegijama diplomatskih i konzularnih misija na Kosovu i prisustvu međunarodnih vojnih snaga i njihovog osoblja tužilaštvo zahteva da se od Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahira Tanina zahteva ukidanje imuniteta ruskom diplomati, službeniku UNMIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari