U Lučanima najavljeno održavanje izložbe "Šest godina propadanja" 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Za subotu, 17. novembar, u Lučanima je najavljeno održavanje izložbe „Šest godina propadanja“.

Kako se navodi u saopštenju Saveza za Srbiju, u 11 časova na platou ispred Skupštine opštine Lučani, obratiće se Milan Radičević, nosilac liste Savez za Srbiju – Savez za Dragačevo, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, i Boško Obradović, predsednik Dveri.

U Lučanima se 16. decembra održavaju lokalni izbori na kojima opoziciona grupacija Savez za Srbiju koji predvodi Dragan Đilas nastupa prvi put. Ovaj događaj se može posmatrati i kao novi vid kampanje koji uvodi opozicija, budući da se događaj najavljuje kao „izložba“. Dakle, građani se ne pozivaju na klasično okupljanje, razgovor ili da prisustvuju obraćanju lidera novinarima na licu mesta.

Večeras u Beogradu ispred zgrade Radio-televizije Srbije takođe je trebalo da se održi „postavljanje izložbe „Šest godina propadanja“. Za termin je odabrano 19 sati uveče, jer su, kako su rekli u Savezu, time simbolično hteli da pokažu pre Drugog dnevnika RTS u 19.30, kako negativno ocenjuju Informativni program RTS.

– Iako je opština Palilula juče zabranila izložbu, mi ne odustajemo i povodom šest godina od formiranja koalicije i Vlade SNS i SPS, Pokret za preokret, uz podršku Saveza za Srbiju organizuje izložbu „Šest godina propadanja“ ispred zgrade RTS-a u 19 sati, na kojoj ću se obratiti medijima. Izložba je posvećena odgovornosti RTS-a za medijski mrak i prikrivanje stvarnog stanja u Srbiji, kao i zatvorenosti javnog servisa za opoziciju i sve koji drugačije misle od vlasti, izjavio je Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, za Danas.

Iz SZS je saopšteno i da je nakon uredno podnetog zahteva za održavanje izložbe, predsednik beogradskog odbora Pokreta za preokret i gradski odbornik Saveza za Srbiju Miša Bjedov pozvan u opštinsku upravu Palilule (na čijoj teritoriji je zgrada RTS u Takovskoj, prim. nov.) gde je faktički isleđivan o sadržajima koji će biti predstavljeni na izložbi. Pozivajući se na navodni interni akt Grada Beograda, izdat krajem oktobra ove godine, kojim se praktično onemogućava prezentacija političkih stavova na otvorenom prostoru, opštinski službenici su poručili: „Možete održati, ali bez fotografija i eksponata“, piše u saopštenju SZS.

Lideri Saveza za Srbiju već su u oktobru demonstrirali ispred zgrade RTS, kada im se pridružio i Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, koja još uvek nije članica SZS. Tom prilikom Tadić je rekao između ostalog da ni u njegovo vreme medijska situacija nije bila sjajna, ali da je sada katastrofalna. U oktobru su lideri SZS inicirali i okrugli sto u Skupštini Srbije, na koji su pozvali predstavnike i drugih opozicionih grupacija, uključujući i PSG Saše Jankovića. Na tom skupu dogovorili su se da usaglase zahteve vlasti u vezi sa fer izbornim uslovima, čiji se važan deo odnosi i na izveštavanje medija, posebno javnih servisa RTS i RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari