U nedelju u Kragujevcu narodno obeležavanje 20. godišnjice početka bombardovanja 1NATO bombardovanje Foto: Wikipedia

Vojni sindikat Srbije najavio je da će u nedelju, 24. marta u Kragujevcu biti održano „centralno narodno obeležavanje“ 20. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Na skupu pod nazivom „Da se zločin ne zaboravi“ govoriće predsednik VSS Novica Antić, pukovnik u penziji Zoltan Dani koji je komandovao jedinicom koja je oborila avion F-117, ruski dobrovoljac u borbama na Kosovu i Metohiji Albert Andijev i predsednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić.

Okupljenima će se putem video-linka obratiti ratni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, ratni komandant 549. mehanizovane brigade VJ koja je branila granicu prema Albaniji general u penziji Božidar Delić kao i oficir grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio naređenje da brod kojim je komandovao učestvuje u agresiji na SRJ 1999. godine.

Skup u Kragujevcu počeće u 19 časova parastosom koji će za žrtve NATO agresije služiti episkop šumadijski Jovan.

Vazdušni napadi NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je tokom 11 nedelja, prema zvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari