Sednica o setu energetskih zakona započeta pitanjima o koroni, istragama i Đilasu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (arhiva)

Na početku nove sednice poslanici su pitali danas nadležne institucije o vakcinaciji protiv korona virusa, zloupotrebama lokalnih vlasti i vanparlamentarnoj opoziciji.

Selma Kučević iz poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ tražila je objašnjenje i izvinjenje od ministarke privrede Anđelke Atanasković jer je na jednoj od prethodnih sednica poručila predstavnicima Sandžaka da utiču na stanovništvo da se vakciniše i izjavila „da ne može da vodi svoje ljude u takvu sredinu“.

Poslanica je tražila objašnjenje i šta znači izjava da i muslimanski deo stanovništvca može da dobije pomoć, ali da i oni „treba da budu na liniji“, i istakla da je neprimereno da bilo ko, a posebno ne ministarka, „deli građane po verskoj i nacionalnoj osnovi“ i ocenila da ostali delovi Srbije nisu uslovljeni kako bi dobili pomoć.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović pitao je MUP i Tužilaštvo da li su počele istražne radnje kako bi svi koji su zloupotrebljavali gradsku kasu Novog Pazara bili privedeni pravdi i kažnjeni.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević je odgovorio koleginici Kučević da se ministarka Atanasković već izvinila na sednici na kojoj je govorila o građanima Sandžaka i ponovio da ne postoji Sandžak već Raška oblast.

On je pitao kada se može očekivati jenjavanje pandemije kovida-19 s obzirom da je plan da bude vakcinisano 3,5 miliona ljudi do kraja maja.

Milićević je pitao i kada se može očekivati dalje popuštanje mera, jer je to važno da znaju radnici u turizmu i ugostiteljstvu.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec od saobraćajne policije tražio je podatke o udesu koji se desio 3. aprila na Autokomandi u Beogradu.

„Da li se džip koji je vozio Dragan Đilasa zakucao u drugo vozilo, da li uraĐen narko i alko test jer je Đilas prekršajno osuđivan 10 puta najčešće zbog prekoračenja brzine“, rekao je Bakarec.

On je navodio primere kada su u saobraćaju bili kažnjeni lider stranke slobode i pravde Dragan Đilas i potpresednica te stranke Marinika Tepić.

Nakon postavljanja pitanja, poslanici su započeli raspravu o setu zakona iz energetike.

Mihajlović: Zakonima o energetici stvaramo bolje uslove za investicije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da zakoni iz oblasti rudarstva energetike o kojima se danas raspravlja u skupštini, predstavljaju važan korak kako bi energetska politika države bila održiva i odgovorna prema životnoj sredini.

„Vlada Srbije je opredeljena da bude deo velikih promena koje se dešavaju u svetu, a koje podrazumevaju i proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj. Ovim zakonima omogućava se ne samo da energetska politika države bude održiva i odgovorna prema životnoj sredini, već i da se bavimo važnim strateškim pitanjima za budući razvoj ovog sektora“, rekla je Mihajlovićeva u Skupštini Srbije.

„Ovim zakonima stvaramo bolje uslove za investicije, digitalizacijom procedura kroz uvođenje e-energetike i e-rudarstvo, ali i vodimo računa o energetski ugroženim kupcima, koji će usvajanjem ovih zakona, pored kupaca električne energije i gasa, obuhvatiti i kupce toplotne energije“, navela je Mihajlovićeva.

Na dnevnom redu skupštine danas su dva nova zakona, o obnovljivim izvorima i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kao i izmene i dopune Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Poslanici će do kraja dana razmotriti sva četiri zakona, dok se glasanje očekuje sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari