Vučić: Na samitu u Sloveniji bilo reči o promeni granica, Srbija poštuje već utvrđene granice 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Brdu da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

„Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN „, rekao je on nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas na Brdu kod Kranja.

„Pominje se kako bi trebalo da se brišu granice unutar regiona kako bismo imali slobodniji protok ljudi, robe, kapitala i usluga i to je dobro. Mnogo toga dobrog ima u zaključcima, da li smo mogli oko svega da se dogovorimo – naravno da nismo“, istakao je predsdnik i dodao da je zadovoljan što su svi osim Prištine uspeli da se dogovore.

Na sastanku je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

„Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju“, rekao je on novinarima.

Vučić je rekao da Srbija sada ne bi bila deo EU ni da je ispunila sve uslove za to jer je „realna situacija u Evropi takva da postoji zamor od proširenja, realna situacija i u našem regionu je da nije mali zamor od priče o svemu tome“.

„Ali naš je posao da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve nas na Zapadnom Balkanu“, istakao je Vučić i dodao da je prijem tih zemalja u EU neizvestan, ali da je „posao Srbije da raste što brže“.

Dijalog s Prištinom bi, rekao je, trebalo da se nastavi, ali za to mora da postoji volja jer „ako dođete i kažete: ‘Mora da bude kako ja kažem i nikako drugačije!’, onda to obično bude nikako“, rekao je predsednik.

Vučić je posle samita u Sloveniji otputovao za Brisel gde će se danas sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Milanović: Hrvatska podržava integritet, suverenitet Kosova i liberalizaciju viza

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Sloveniji, tokom susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu, da Hrvatska podržava integritet i suverenitet, kao i liberalizaciju viznog režima i evropski put Kosova.

Milanović i kosovska predsednica sastali su se na marginama Samita regionalnih predsednika Brdo-Brioni.

„Sagovornici su odnose ocenili kao odlične i izrazili spremnost da ih intenziviraju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa. Pomenuta je mogućnost saradnje u rasvetljavanju sudbine nestalih tokom rata“, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Dalje se kaže da je „Milanović rekao da Hrvatska podržava integritet i suverenitet Kosova, kao i liberalizaciju viznog režima i evropski put“.

Razgovarali su i o situaciji sa pandemijom Covid-19, a Osmani Sadriu je zahvalila Hrvatskoj na doniranju vakcina.

Očekuje se da se kosovska predsednica tokom Samita susresti i s predsednicima Slovenije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Počeo samit Procesa Brdo-Brioni u Sloveniji

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem učestvuju predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, počeo je danas na Brdu kod Kranja.

Predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović, dočekali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Kosova Vjosu Osmani, predsednike Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Mila Đukanovića, Steva Pendarovskog i Iljira Metu i sva tri člana Predsedništva BiH, srpskog člana Milorada Dodika, bošnjačkog člana Šefika Džaferovića i hrvatskog člana Željka Komšića, objavio je Pahor na Tviteru.

Najavljeno je da će lideri obeležiti desetu godišnjicu pokretanja te inicijative i da će „ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“, ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Samit Procesa Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine, na desetu godišnjicu pokretanja inicijative, prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije korona virusa.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, radi jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje, sa ciljem brže integracije Zapadnog Balkana u EU.

Na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Povodom današnjeg samita, Pahor je u četvrtak u Prištini razgovarao s Vjosom Osmani, a u petak u Beogradu s Vučićem. Pahor se u septembru sastao sa Pendarovskim, u martu sa članovima Predsedništva BiH, dok je pre dve nedelje odvojeno razgovarao sa Đukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, a Osmani da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

Dan kasnije, u Beogradu, Pahor je kazao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija.

Naveo je da sa današnjeg samita treba da bude poslata poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

On je rekao da na samitu očekuje usvajanje zajedničkih zaključaka, a možda i deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovođenje reformi u tim zemljama.

Vučić je u petak uveče rekao da je dobio predlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promeni granica.

„Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih. Ja sam samo stavio da to (protivljenje promeni granica) bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

Na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Vučić će iz Slovenije danas otputovati u Brisel, gde će se sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pahor i Milanović: Sastanak Procesa Brdo-Brioni bio uspešan, postignut kompromis

Predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović su u Brdu kod kod Kranja ocenili da je na današnjem samitu Procesa Brdo-Brioni postignut kompromis i da je sastanak bio uspešan.

„Verujem da je sastanak bio uspešan pre svega jer su se okupili samo lideri, nismo imali goste. Kada imamo goste svi se okrenu njima i govore samo o svojim državama. Prvi put smo se sastali sami, pogledali jedni druge u oči i razgovarali o problemima u regionu“, rekao je Pahor, domaćin sastanka, novinarima nakon sastanka.

Ali, istakao je i da je ovo bio jedan od najtežih sastanaka jer nije bilo lako postići kompromis koji nosi „duboku poruku“.

Pahor je istakao da lideri iz regiona imaju odgovornost da se brinu o bezbednosti i blagostanju, te da to nije pitanje u kom treba da se oslanjaju na Evropsku uniju (EU).

Pozvao je EU da u procesu evrointegracija region posmatra u celini.

„(Zapadni Balkan) je geopolitičko pitanje EU. To je oblast okružena državama Unije“, rekao je.

Evrointegracija regiona je, istakao je Pahor, uzajaman proces: EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme.

Milanović je novinarima na zajedničkoj konferenciji rekao da su neki delovi usvojene deklaracije izmenjeni na zahtev Srbije.

„Bilo je određenih sporova, nesporazuma. Recimo da je agenda kosovske predsednice Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki delovi naprosto morali biti spušteni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cenu dokumenta koji je dobar“, rekao je Milanović.

Dodao je da je na sastanku postignut kompromis „u kojem je neko od nečega morao da odustane“, te da je jedini motiv samita da Hrvatska i Slovenija pomognu zemljama regiona u procesu evrointegracija.

„Bilateralni problemi država neće moći da budu rešeni u okviru procesa Brdo-Brioni i mislim da bi bilo zdravo da se previše i ne koriste jer to nas je danas pomalo i ometalo u radu“, dodao je hrvatski predsednik.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas na Brdu kod Kranja.

Predsednica Kosova: Treba pravim imenom nazvati zločine režima Miloševića na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas u Sloveniji, na Samitu Brdo-Brioni rekla da treba „prihvatiti istinu o onome što se dogodilo u regionu“ i da je „režim Miloševića na Kosovu izvršio ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“.

„Kada govorimo o tome šta se zaista dogodilo sa žrtvama, preživelima, nestalima iz ratova, a, što je najvažnije, kada govorimo o tome zašto počinioci ovih gnusnih zločina Miloševićevog režima nisu iza rešetaka, moja moralna i ljudska dužnost, iznad moje dužnosti predsednice građana Kosova, jeste da govorim istinu o onome što se dogodilo u našoj zemlji. Zločine koje je počinio Miloševićev režim, nazovimo pravim imenima: ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid“, rekla je ona.

Po njenim rečima, najvažnije je tražiti od „severnog suseda Srbije da privede pravdi počinioce ovih stravičnih zločina nad nevinim civilima“.

Kosovska predsednica je kazala da, „umesto odgovornosti, postoji poricanje i istorijska revizija onoga što se tokom devedesetih dogodilo u regionu“, ali da „odgovorno i hrabro rukovodstvo zahteva čvrsto odbijanje takve prljave akcije“, rekla je Osmani Sadriu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari