Bertelsmanov indeks transformacije: U Srbiji "izrazito defektna demokratija" 1

Srbija je doživela najmanji ekonomski i politički preobražaj od svih država jugoistočne i istočne Evrope, konstatuje se u najnovijem izveštaju „Bertelsmanov indeks transformacije“.

Kako tvrdi naš izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu, na osnovu kriterijuma „politička transformacija“, naša država se našla na 51. mestu, od ukupno 137 zemalja, iza Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, ali „čak i iza“ Kosova, koje je u dokumentu tretirano zasebno, dok je na osnovu „ekonomske transformacije“ na 26. mestu, „ali je i u toj kategoriji izgubila poene u odnosu na prethodni period“.

U prethodnom izveštaju, pod nazivom, „BTI 2020“, Srbija je bila pozicionirana na 36. mestu po „političkoj transformaciji“, a na 27. poziciji po „ekonomskoj transformaciji“. Najnoviji dokument te nemačke fondacije, u kojem se konstatuje „stagnacija“ Srbije, odnosno stanje na političkoj sceni ponovo opisuje kao „izrazito defektna demokratija“, trebalo bi da bude obelodanjen naredne sedmice.

Bertelsman fondacija ne analizira stanje u razvijenim demokratskim državama, već najviše ocene dobijaju donedavni nedemokratski režimi za koje se uoči da su se „uspešno demokratizovali“.

Najviša ocena koja se može dobiti po BTI metodologiji jeste desetka. Što se tiče domena: „politička transformacija“, ocenjuje se stanja vladavine prava, političkog učešća, stabilnost demokratskih institucija, kao i „političke i društvene integracije“. Na osnovu dobijenih ocena, države se svrstavaju u tri kategorije:“demokratije u konsolidaciji“, „defektne demokratije“ i „izrazito defektne demokratije“.

Parametri za ekonomiju

Kada je reč o „ekonomskoj transformaciji“, u obzir se uzimaju sledeći parametri: socioekonomski nivo, ustrojstvo tržišta, monetarna i fiskalna stabilnost, privatna svojina, režim blagostanja, ekonomski učinak, održivost. U navedenom segmentu postoje tri kategorije:“napredna“, „ograničena“, „veoma ograničena“. Srbija se i dalje nalazi u grupi „ograničenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari