Marko Đurić posle hapšenja proteran sa Kosova (VIDEO) 1Foto: Fonet/AP

Pod pratnjom velike kolone vozila kosovske policije, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, nakon što je prethodno uhapšen jer došao na Kosovo uprkos zabrani, proteran je u Srbiju, navode kosovski mediji.

On će, kako se navodi, nakon što je prešao Merdare biti predat vlastima Srbije. Odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane doneće policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom.

„Kosovska policija na osnovu zabrane ulaska gospodina Đurića u Republiku Kosovo, istog su uklonili sa teritorije Republike Kosovo“, saopštila je Kosovska policija.

Dopisnik RTS-a rekao je da se Marko Đurić uputio iz Kuršumlije ka Beogradu. U policijskoj stanici u Kuršumliji je ukazana lekarska pomoć Đuriću, jer je trpeo torturu, ali nije želeo da da izjavu za medije.

Dopisnik RTS-a javlja da su se u severnom delu Kosovske Mitrovice čule sirene i pucnji. Dopisnik RTS-a ističe da kada se čuju sirene, narod zna da je stanje napeto i da je u velikoj opasnosti.

Đurića je danas kosovska policija uhapsila u Kosovskoj Mitrovici gde je došao da učestvuju na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, nakon čega je prevezen u Prištinu gde je saslušan.

Pored Đurića uhapšen je bio i pomoćnik Željko Jović koji se nalazio na otvorenom stolu i prilikom izvođenja hramljao je na jednu nogu. Izveštač RTS-a iz Kosovske Mitrovice rekao je da je do njega stigla informacija da Nikola Selaković nije priveden.

Savetnik predsednika Srbije Nikola Selaković koji je stigao danas sa Đurićem na Kosovo rekao je za KosSev predsednik Srbije, Vlada Srbije znaju šta rade.

„Kancelarija za KiM zna šta radi i mislim da je to za jednu ozbiljnu izjavu i odgovor na vaše pitanje sasvim dovoljno“, izjavio je Selaković nakon hapšenja Đurića.

Upitan da li su pokušali i njega da uhapse, Selaković je rekao da je stajao pored Đurića i da su ga specijalci prepoznali, ali da nisu pokušali da ga privedu.

„Ali to nije isključeno, mogu da dođu da nas sve pohapse. Ostajem u Kosovskoj Mitrovici i čekam da oslobode Marka Đurića“, rekao je Selaković.

Selaković je na konferenciji za medije u Kososkoj Mitrovici naveo da su u akciji kosovske policije teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javlja Kossev, prenosi Fonet.

RTS javlja da je povređen njihov snimatelj i da mu je razbijena oprema prilikom akcije hapšenja.

RTS prenosi da su u mestu Rudare između Zvečana i Kosovske Mitrovice Srbi postavili dva kamiona i blokirali magistralni put.

Podsećamo, pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su danas Marka Đurića, jer je stigao u Kosovsku Mitrovici uprkos tome što nije dobio dozvolu kosovske vlasti za posetu.

Suzavcem su danas proterani okupljeni ispred Mitrovačkog dvora, javio je dopisnik RTS-a. Kako KoSSev navodi, kosovska policija bacila suzavac ispred sale i u samoj sali.

Marko Đurić izjavio je danas da nema boljeg i važnijeg mesta za razgovor o Kosovu i Metohiji od Kosovske Mitrovice i da su on i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković došli da građanima prenesu poruke da bez kosovskih Srba nema rešenja za budućnost pokrajine.

Pripadnici jedinice ROSU tokom dana raspoređeni su danas bili i na putnom pravcu Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban. Saobraćaj se odvijao uz kontrolu vozila. Vanredna konferencija za štampu Kosovske policije regiona Sever, koja je najavljena za 13 časova – otkazana je bez objašnjenja, navodi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari