"Ujedinjeni protiv kovida" - pokazuje se šta je ozbiljna reakcija društva 1Foto: FoNet/AP

Kao što znamo, vlast nam je ćudljiva. Ume i da se zainati, pa posle svih afera postavi na primer Sinišu Malog ili Bratislava Gašića na više funkcije.

Zato će možda baš nekog iz Kriznog štaba postaviti za ministra, jer joj je važnije da svakodnevno pokazuje mišiće, ocenjuje za Danas istoričarka Dubravka Stojanović u odgovoru na pitanje o tome koliko peticija „Ujedinjeni protiv kovida“ može da primora vlast na političke ustupke u vezi sa borbom protiv korona virusa.

Podsetimo, broj lekara koji je svojim imenom i prezimenom podržao proglas „Ujedinjeni protiv kovida“ svakodnevno raste, a to otvoreno pismo Vladi Srbiji sa zahtevima potpisalo je više od 2.500 lekara raznih specijalnosti.

"Ujedinjeni protiv kovida" - pokazuje se šta je ozbiljna reakcija društva 2
Foto: Stanislav Milojković

Proglasom, koji je prvobitno iniciralo 350 lekara, da bi taj broj svakodnevno rastao, medicinski radnici se „ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19“.

Lekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida 19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zahtevi su i da Krizni štab preuzme odgovornost, kao i da se formira novi „koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima“.

Traži se i da se stane na put „zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Lekari naglašavaju da samo zajedno mogu pomoći građanima Srbije u borbi protiv korona virusa, za koju kažu da je zajednička borba.

Podršku lekarima potpisnicima ovog proglasa pružili su prosvetni radnici u Srbiji, kao i advokati.

"Ujedinjeni protiv kovida" - pokazuje se šta je ozbiljna reakcija društva 3

Sagovornica Danasa, Dubravka Stojanović, ističe da je slabo zanima kako će vlast reagovati na ovakav stav više od 2.500 lekara, jer i da, kako kaže, imenuje novi Krizni štab, „ne mislimo, valjda, da će biti nezavisan“?

– U ovakvom sistemu, nezavisnost i stručnost nisu dobre preporuke, naprotiv. Zato je ova akcija mnogo važnija za društvo koje se buni, i to u okviru profesija. Taj pokret se širi, umrežava i pokazuje šta je prava i ozbiljna reakcija društva. To će dovesti do kraja ove vlasti. Ne verujem u njene popravke – zaključuje Stojanović.

"Ujedinjeni protiv kovida" - pokazuje se šta je ozbiljna reakcija društva 4
Foto: FoNet/TV FoNet

Aleksandar Olenik, advokat i građanski aktivista, ističe za Danas da podržava peticiju „Ujedinjeni protiv kovida“, ali i da nije optimista po pitanju rezultata.

– Očigledno je da ova vlast reaguje samo na ozbiljan medijski pritisak koji može da utiče na njihove glasače ili na EU i SAD. Zbog apsolutne dominacije režima u našim medijima, nisam siguran da ova peticija može da dopre do većine građana. U ovom trenutku Aleksandar Vučić je uspeo da uništi svaku organizovanu opoziciju, i to uz veliku pomoć zagovornika bojkota, tako da sada ne postoji mehanizam koji može da usmeri veliko nezadovoljstvo građana, što smo videli u poslednjim demonstracijama, pa se plašim da će i rezultat ove peticije biti sličan – ističe  Olenik.

Jedini način uticaja na vlast, dodaje on, jeste organizovanje nove građanske platforme koja će se bazirati na prihvatanju realnosti da je, kako navodi, Kosovo faktički nezavisno i da je što pre potrebno potpisati Sporazum, da se svi moramo suočiti sa genocidom i ratnim zločinima jer bez toga nemamo pravo na članstvo u EU.

– Da je glavni grad BiH Sarajevo a granica na Drini i da se na vreme mora izabrati građanski predsednički kandidat. Zato su ovo moji pravci delovanja. Pokušaji rusofilskih nacionalista i popova da nam nametnu neko “ujedinjenje“, koje se bazira na lažnoj ali i pomalo glupoj ideji o nekoj izdaji Kosova, samo ide u korist režima – zaključuje Aleksandar Olenik, bivši predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari