UOPS: Novi krizni štab je nužan 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Da bi stručni timovi za borbu protiv pandemije vratili poljuljano poverenje građana, nužno je ispuniti zahtev zdravstvenih radnika u organizaciji Udruženi protiv kovida da se formira novi krizni štab, saopštila je danas Udružena opozicija Srbije (UOPS).

U tom timu ne smeju da budu ljudi koji su se kompromitovali nestručnošću i stranačkom pristrasnošću, poručio je UOPS i predložio da se nivo aktivnosti privrede, državnih institucija i rekreativnih aktivnosti prilagodi rekordnom broju obolelih.

To prema, predlogu UOPS, podrazumeva „supstituciju svih aktivnosti koje nisu nužne“, a koje omogućavaju rad u vanrednim okolnostima, i preciznu evidenciju obolelih u radnim kolektivima.

Pored toga, UOPS predlaže da se prihvate zahtevi prosvetnih radnika i da se pređe na onlajn nastavu, a da se ostavi mogućnost da deca do četvrtog razreda, čija oba roditelji rade, pohađaju nastavu u manjim grupama.

Dečji vrtići, smatra UOPS, trebalo bi da rade po istom principu.

Prema predlogu UOPS, zaposleni u svim državnim institucijama trebalo bi da rade smenski i da ustanove u kojima borave starije i nemoćne osobe budu pod posebnom zaštitom i da se zabrani ulaz nezaposlenima u njih.

Svim službenicima koji rade sa građanima, istakao je UOPS, potrebno je obezbediti zaštitu.

Ujedinjena opozicija Srbije pozvala je građane da zaštite svoje okruženje i članove svojih porodica tako što će dosledno preduzimati mere zaštite.

„Bilo kakvo ograničenje kretanja ne sme da se zloupotrebljava politički ili na drugi način“, zaključio je UOPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari