GIK: Lista Belog ima 48 sati da otkloni nedostatke 1Ljubiša Beli Preletačević Foto: EPA/STR

Gradska izborna komisija je na 23. sednici, održanoj 21. februara, jednoglasno usvojila zaključak o otklanjanju nedostataka za izbornu listu pod nazivom „Ljubiša Preletačević BELI – Zato što volimo BELOVGRAD”, saopštio je GIK.

Ovlašćeni podnosilac izborne liste ima rok od 48 sati od časa dostavljanja zaključka da otkloni nedostatke. Zaključak je usvojen shodno presudi Upravnog suda.

Upravni sud ranije danas je saopštio da je usvojio žalbu koju je podneo jedan birač i poništio rešenje Gradske izborne komisije grada Beograda o proglašenju izborne liste broj 22 pod nazivom „Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo BELOVGRAD“.

Kako se navodi, Upravni sud nalazi da nisu bili ispunjeni uslovi za proglašenje izborne liste zbog toga što Sporazum o obrazovanju Grupe građana „Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo BELOVGRAD“, koja je podnela listu, ne sadrži naziv izborne liste što „predstavlja obavezan uslov iz člana 29. stav 3. Uputstva za proglašenje izborne liste“, navodi N1.

„U konkretnom slučaju, Gradska izborna komisija grada Beograda je trebalo da podnosiocu izborne liste naloži da u propisanom roku sačini aneks sporazuma o obrazovanju grupe građana kojim će se odrediti naziv izborne liste i eventualno nosilac izborne liste, s tim što aneks sporazuma mora biti overen od strane javnog beležnika. Ukoliko se aneksom sporazuma odredi nosilac izborne liste, mora biti navedeno njegovo ime i prezime i uz aneks dostavljena njegova pismena saglasnost za nosioca izborne liste s tim što prema stavu Upravnog suda utvrđenom na sednici svih sudija održanoj 25.03.2016. godine, delovi ličnog imena bilo kog lica ne mogu biti uključeni u naziv izborne liste grupe građana, osim imena i prezimena lica koje je grupa građana odredila za nosioca izborne liste zaključenim sporazumom“, piše između ostalog u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari