Uz bojkot moguća i građanska neposlušnost 1Foto: Twitter SZS

Opozicione stranke okupljene u Savez za Srbiju bojkotovaće sve naredne izbore ukoliko ne budu stvoreni fer i demokratskih uslovi za njihovo održavanje.

Osim uličnih protesta koje će opozicija nastaviti u Beogradu ali i drugim gradovima, kako nezvanično saznajemo, moguće je da će stranke SZS pozvati svoje poslanike i odbornike, od republičkog do lokalnih parlamenata, da iz njih izađu, odnosno da ne dolaze na zasedanja. Prema nekim informacijama, ovo je već odlučila odbornička grupa SZS u Skupštini grada Beograda. Konačna odluka o bojkotu skupština na svim nivoima, međutim, još nije doneta, jer, kako nam je rečeno, da bi takav potez bio efikasan poslanici cele opozicije treba to da učine, i na tom dogovoru se i dalje radi.

Ono što se može nazreti jeste i to da će opozicija u jednom trenutku pozvati ljude i učestvovati u građanskoj neposlušnosti. Iako to zasad niko jasno i glasno ne želi da kaže, takav razvoj događaja se da naslutiti, pogotovo nakon govora akademika Dušana Teodorovića na subotnjem protestu.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas za naš list je kratko precizirao da će posle lokalnih izbora u Lučanima Savez bojkotovati sve buduće izbore do ispunjenja zahteva.

Nešto precizniji o daljim koracima opozicije bio je lider Narodne stranke, članice SZS, Vuk Jeremić, koji za Danas navodi da posle onog što se dogodilo u Lučanima „svakako više nema uslova za bilo kakve izbore na bilo kom nivou“.

– Nije tajna da je NS bila za bojkot izbora ne samo u Kuli, Kladovu i Doljevcu, nego i u Lučanima, zbog uslova koji su bili potpuno neprihvatljivi. Ali je većina u Savezu drugačije mislila i dogovor je bio da se izađe na izbore u Lučanima kako bi se dokumentovalo i pobrojalo sve što se dešava. A desilo se i više od onoga što se ikada dešavalo. Zato nimalo ne iznenađuje rezultat izbora. Sve što se dešavalo sada je dobro dokumentovano i biće predstavljeno javnosti. Sada je svakom apsolutno jasno da ukoliko se ne ispune minimalni uslovi za fer i demokratske izbore, na njih ne treba izlaziti – ukazuje Jeremić.

Na pitanje kako će opozicija naterati vlast da ispuni zahteve, on kaže da će koristiti sve što im je na raspolaganju, i institucionalne i vaninstitucionalne pritiske. Upitan koji su to vanistitucionalni pritisci, odnosno da li je to građanska neposlušnost o kojoj je u subotu govorio pred okupljenim građanima akademik Teodorović, Jeremić odgovara da su protesti jedan od načina i da je svaka konstruktivna ideja dobrodošla „jer ovu vlast treba naterati da uradi nešto što se u demokratskim zemljama podrazumeva“.

– Za to će biti potrebno dosta energije, snage i hrabrosti. U to nema dileme. Pa ćemo videti dokle ćemo stići. Svakako neće biti jednostavno – zaključuje Jeremić.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, na okruglom stolu opozicije pre dva meseca je rekao da opozicija mora imati odgovor na pitanje šta radi dan posle izbora koje je bojkotovala, te da bojkot devedesetih nije doprineo mnogo čemu. Pitali smo ga da li je posle Lučana promenio mišljenje. On kaže da izlazak na izbore u ovakvim uslovima nije prihvatljiv, ali dodaje da je ipak obaveza opozicije da se za fer uslove bori na sve načine i to protestima, aktivnostima poslanika u parlamentu, pritiskom kroz medije i na društvenim mrežama i ukazivanjem na problem OEBS-u. Upitan da li mu je na umu građanka neposlušnost, on kaže da pritisak ne znači nasilje i da će se koristiti sve što se ranije pokazalo efikasnim u Srbiji i drugim zemljama.

Živković ima i konkretni predlog za prvi sledeći korak opozicije.

– Na sledećem skupu 22. decembra pred javnost i pred vlast treba izaći sa preciznim zahtevima oko izbornih uslova, zatražiti ostavke ministara unutrašnjih poslova i pravde, kao i republičke javne tužiteljke jer nisu uradili ništa za sprečavanje kriminala i korupcije u vladi. Oni su direktno odgovorni za nečinjenje u slučajevima helikopter, Savamala, ubistvo Olivera Ivanovića, paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Treba dati i jasne rokove za ispunjenje tih zahteva i onda odlučivati šta dalje – kaže Živković.

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije pozvana niti je učestvovala u radu opozicije na zajedničkim zahtevima za fer izbore. Na pitanje da li će LSV učestvovati na narednim izborima s obzirom na okolnosti u kojima se oni odvijaju, zamenik predsednika ove partije Bojan Kostreš za naš list odgovara da je bojkot izbora pogrešna odluka sama po sebi, ali i učešće po svaku cenu nije rešenje.

– LSV će donositi odluke u zavisnosti od procene situacije kada izbori budu raspisani. Mi smo, naravno, spremni da podržimo sve zahteve za fer i poštene izbore. Mislim da nas čekaju veoma napeti razgovori oko izbornih uslova. Oni moraju biti konsenzualno dogovoreni i sprovedeni. Sve je vrlo upitno od izbornog sistema koji je Šešeljeva konstrukcija čija je ideja da se zatru regionalne različitosti u Srbiji i zamaskira činjenica da je Kosovo izvan sistema, stanja u medijima, finansiranja stranaka, nasilja u javnom životu i politici… – zaključuje Kostreš.

Odbornici SZS počeli bojkot u Užicu

U atmosferi pravnog i fizičkog nasilja, linča i progona neistomišljenika, besmisleno je raspravljati o budžetu grada Užica, deponiji, Ponikvama, vodovodu, studentskom domu. Zato su odbornici Saveza za Srbiju Užice doneli odluku da bojkotom sednice Skupštine grada Užica podrže građanske proteste i opšti bojkot protiv nasilja u Srbiji, navodi se u saopštenju SZS iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari