Uz grupu građana „Smelo“ i radikali glasali protiv Rio Tinta 1Foto: Ne davimo Beograd

Borićemo se i dalje, što parlamentarno, što vanparlamentarno. Podržaćemo sve akcije. Čekamo i da se izjasni Ustavni sud oko tog prostornog plana posebne namene, kaže za Danas Dušica Barović, odbornica opozicione grupe građana „Smelo“ u Skupštini opštine Loznica, i jedna od organizatorki protesta juče u Loznici ispred Skupštine opštine.

Skupština Loznice je juče usvojila prostorni plan kojim kako kažu aktivisti, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta.

Tokom trajanja sednice ispred Skupštine je održan protest koji su organizovale lokalne organizacije, ekološki pokreti a kojima su se pridružile i političke partije.

Odbornici grupe „Smelo“, njih četvoro i još dva odbornika iz SRS glasali su protiv, dok je 41 odbornik bio za.

Prema rečima Barović, na glasanju nisu prisustvovali svi odbornici. A u Skupštini Loznice ih je 59.

– Devetoro njih nije bilo tu. A zanimljivo je da je samo jedan odbornik opravdao svoj izostanak. Svi naprednjaci su glasali za. Od petoro socijalista njih troje je bilo prisutno i svi oni su glasali za, dok ostalo dvoje nije došlo. Zanimljiva situacija bila je oko Zavetnika. Oni su deo vladajuće koalicije, ali kao nisu. Oni su najveći broj glasova dobili baš u tom ugroženom delu Gornjem jadru. I obećali su tim ljudima da će biti protiv. Onda je jedan bio uzdržan, a drugi za – pojašnjava glasanje Barović.

Uz grupu građana „Smelo“ i radikali glasali protiv Rio Tinta 2
Dušica Barović, odbornica udruženja Smelo iz Loznice Foto: Privatna arhiva

Upitana kako su glasali odbornici liste „Doktor Zoran Nikolić – Bolja Srbija“, njih troje ona kaže da je Nikolić je držao transparente tokom mitinga i da je izašao iz Skupštine kada je bilo glasanje.

Na pitanje kakva je bila atmosfera tokom trajanja sednice, ona kaže da su se naprednjaci držali uobičajene priče.

– Rasprava o tački je trajala oko tri sata. Svi su oni su bili izričiti da to nema veze sa rudnikom iako u samom prostorom planu jasno piše da se implementira prostori plan za Jadar, koji je na Ustavnom sudu. Pričali su i o dobrim stvarima prostornog plana. Među sto dobrih stvari, ima jedna koja je loša i koja pobija sve ostale i nismo mogli da glasmao za to. To je klasičan spin da prostornim plan nema veze sa otvaranjem rudnika. Itekako ima veze. Ali način na koji su oni to protumačili je spin. Oni su se držali toga. Pokušali smo da utičemo na to da se probude, ali nismo uspeli. Oni su morali da glasaj po direktivi – objašnjava Barović.

Govoreći o protestu, ona kaže da su do sada to bili skupovi ekološkog karaktera.

– Ovo je prvi put da je skup dobio politički karakter. Imali smo pre skupa opstrukcije kada je govoreno da ne treba politizovati ovu temu. A tema je politička i treba da se tiče svih nas. Zvali smo sve druge opozicione stranke bez ikakave sujete da li su desno ili levo. Stvar je zaednička – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari