Skupština Loznice usvojila prostorni plan, otvoren put za projekat Rio Tinta 1Foto: Ne davimo Beograd

Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim kako kažu aktivisti, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS. Aktivisti poručuju i da je ovo ogroman korak ka ekološkoj katastrofi, koji je napravila lokalna skupština, piše N.

Reporter N1 javlja da su građani, koji od jutros protestuju ispred Skupštine Loznice, vrlo burno reagovali kada je usvojen prostorni plan. Uzvikivali su „izdaja“. Najavili su da će blokirati izlaze iz lokalne skupštine i neće odbornicima, koji i dalje raspravljaju o drugim temama, dozvoliti da izađu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je pre samog glasanja da projekat „Rio Tinto“ ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti gde će se prikupljati politički poeni.

Prema rečima reportera N1, Petrović je rekao da će država voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da je nekoliko puta ponovio da je za grad Loznicu poštovanje zakona crvena linija.

U samom prostornom planu jasno piše da postoje veliki ekološki rizici po zaštitu životne sredine, ali da za ovaj kraj postoje i moguće socio-demografske posledice.

Rio Tinto je više puta naveo da je spreman za razgovore sa meštanima, da su odvojili 2,4 milijarde dolara za ovaj projekat, koji će, kako navode, biti izveden prema najvišim ekološkim standardima.

Skupština Loznice usvojila prostorni plan, otvoren put za projekat Rio Tinta 2
Foto: Ne davimo Beograd

Kompanija Rio Tinto u ovom momentu nema nijedan ugovor sa državom, a sve dozvole koje ima odnose se isključivo na istraživačke faze. Trenutno je u toku izrada Studije izvodljivosti tog projekta, kao i procena njegovog uticaja na zaštiti životne sredine, koja bi trebalo da javnosti bude predstavljena narednih meseci.

Gradonačelnik Loznice je pomenuo i mogućnost referenduma, za koji je rekao da predstavlja jedno od najvećih sredstava demokratije.

– Odluka gradske skupštine za nas je očekivana, nismo gajili iluziju da će predstavnici SNS i njihovi koalicioni partneri glasati drugačije nego što im je naloženo. Čekamo ih da izađu, da ih pitamo znaju li za šta su glasali – rekao je Danasu Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT).

Dodao je da ta odluka neće ništa epohalno promeniti, a Vlada je već objavila da je Rio Tinto krenuo u postupak izmene Prostornog plana posebne namene za projekat Jadar.

Tom izmenom, kaže, potvrđuju ono što je PAKT tvrdio pre šest meseci – da će deponiju izmesititi u dolinu Jadra, pored reke. To znači da će ponovo morati da menjaju Prostorni plan Srbije iako to znači da će se viši pravni akt usklađivati sa nižim.

– Nastavićemo borbu pre svega pravnim sredstvima preko institucija sistema. Mi ćemo već naredne nedelje pisati urgenciju Ustavnom sudu da postupi po našem predlogu i privremeno stopira aktivnosti Rio Tinta dok ne odluči po našoj inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti procedure prilikom usvajanja Prostornog plana Srbije. I predsedniku Vučiću šaljemo poruku, da ako je iskren u najavama za referendum, trebalo bi automatski da obustavi sve aktivnosti vezane za Rio Tinto ili do referenduma ili do odluke Ustavnog suda – rekao je Mijatović i dodao da su sve dosadašnje dozvole koje je Rio Tinto dobio sporne, i da bi Ustavni sud što pre trebalo da se oglasi po ovom nacionalnom pitanju.

Iz ćerke firme Rio Tinta, Rio Save, pre dva dana rečeno je da će se ta kompanija prilagoditi odlukama koje proisteknu iz referenduma, iako nije jasan pravni okvir koji bi mogao da zaustavi projekat za koji su već neke od dozvola pribavljene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će referenduma o početku rada kompanije Rio Tinto u Srbiji biti, i da će dozvola za rad toj kompaniji biti data tek ako se građani budu tako izjasnili.

Ono što se, međutim, i dalje ne zna, da li će referendum obuhvatiti celu Srbiju, samo Loznicu ili mačvanski region, na koji će, prema svim procenama, ovaj projekat najviše uticati.

Od ranih jutarnjih sati građani iz Loznice, Šapca, Beograda protestuju ispred zgrade skupštine.

Skupština Loznice usvojila prostorni plan, otvoren put za projekat Rio Tinta 3
Foto: Ne davimo Beograd

Planirano je da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022, i da gradnja traje četiri godine, da bi 2026. otpočela eksploatacija, a da tri godine kasnije bude postignut pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata. Vlast na to gleda kao na ekonomski prosperitet, dok građani i aktivisti smatraju da je to ekološka katastrofa. Oni ne veruju Rio Tintu zbog njihovog ranijeg poslovanja u drugim državama, pa zbog toga ne veruju ni kada im iz kompanije kažu da će uticaj na ćivotnu sredinu biti minimalan, i da će biti uloženo dovoljno sredstava kako bi se izbegla ekološka katastrofa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Skupština Loznice usvojila prostorni plan, otvoren put za projekat Rio Tinta”

  1. Samo Rio Tinto ko vrapci na grani a na 50 km od Beograda danima gori deponija u Sopotu i truje ceo Kosmaj a takozvani borci za čistu Srbiju ni da beknu . Sve pozer do pozera

  2. Univerzum je tako napravljen da je sve uzrocno-posledicno. Meteor udari u planetu, ostane krater. Glasac glasa za SNS i SPS, ostane krater.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.