Građani u Loznici protestovali protiv Rio Tinta (FOTO) 1Foto: Ne davimo Beograd

Nekoliko desetina građana i članova ekoloških pokreta i organizacija okupilo se danas ispred Skupštine grada Loznice na protestu povodom sednice na čijem je dnevnom redu predlog da projekat „Jadar“ bude uvršet u Prostorni plan grada.

Okupljeni su poručili da će svako ko ne odbije mogućnost izgradnje rudnika litijuma biti smatran „partnerom na tom projektu“.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je okupljenima da samo građani udruženi mogu da „oteraju“ Rio Tinto iz Srbije.

„Oni mogu da izglasaju šta hoće i zato pozvamo sve ljude da budu spremni, da čitava Srbija bude sprmena kada dođe vreme ovde za akciju“, naveo je Jovanović.

Predstavnik pokreta „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović izjavio je da je Rio Tinto loš projekat i ideja koja će samo investitoru ostaviti profit.

On je naveo i da bi rudnik litijuma ostavio ogromne posledice po zdravlje ljudi, ali i sam život.

Okupljeni nose dva velika transparenta „Rio Tinto, marš sa Drine“ i „Nema referenduma“.

Nose i transparente: „Nećemo rudnik, hoćemo zdrav vazduh“, „Vama litijum, nama otrov“, „Ne damo vam zemlje i reke“, „Srbija se danas u Loznici brani“ i druge.

Sa razglasa su se čule pesme „Tamo daleko“ i „Marš na Drinu“.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će realizacija projekta „Jadar“, za ekspoloataciju litijuma kraj Loznice, odnosno početak rada rudnika, biti u skladu sa odlukom građana na referendumu.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Građani u Loznici protestovali protiv Rio Tinta (FOTO)”

  1. Kako vas nije sramota nekoliko desetina gradjana?? Za vas je dovoljno 20 ljudi da zaustavi ovu trovacnicu

  2. Treba tamo da nas bude nekoliko desetina, čak i stotina, hiljada inače, sa ovom korumpiranom vlašću, ode sve u propast. Posle će biti kasno … rudnika ne sme da bude!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.