Nekoliko desetina građana i članova ekoloških pokreta i organizacija okupilo se danas ispred Skupštine grada Loznice na protestu povodom sednice na čijem je dnevnom redu predlog da projekat „Jadar“ bude uvršet u Prostorni plan grada.

Okupljeni su poručili da će svako ko ne odbije mogućnost izgradnje rudnika litijuma biti smatran „partnerom na tom projektu“.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je okupljenima da samo građani udruženi mogu da „oteraju“ Rio Tinto iz Srbije.

„Oni mogu da izglasaju šta hoće i zato pozvamo sve ljude da budu spremni, da čitava Srbija bude sprmena kada dođe vreme ovde za akciju“, naveo je Jovanović.

Predstavnik pokreta „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović izjavio je da je Rio Tinto loš projekat i ideja koja će samo investitoru ostaviti profit.

On je naveo i da bi rudnik litijuma ostavio ogromne posledice po zdravlje ljudi, ali i sam život.

Okupljeni nose dva velika transparenta „Rio Tinto, marš sa Drine“ i „Nema referenduma“.

Nose i transparente: „Nećemo rudnik, hoćemo zdrav vazduh“, „Vama litijum, nama otrov“, „Ne damo vam zemlje i reke“, „Srbija se danas u Loznici brani“ i druge.

Sa razglasa su se čule pesme „Tamo daleko“ i „Marš na Drinu“.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će realizacija projekta „Jadar“, za ekspoloataciju litijuma kraj Loznice, odnosno početak rada rudnika, biti u skladu sa odlukom građana na referendumu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari