Varedna sednica Skupštine Kosova prekinuta zbog nedostatka kvoruma 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Vanredna sednica Skupštine Kosova o viznoj liberalizaciji prekinuta je nakon višesatne rasprave jer nije bilo kvoruma za glasanje o rezoluciji koju je predložila opozicija u vezi sa novim izborima i ostavci vlade.

Sednica je završena u jedan sat posle ponoći. Dogovoreno je da se za rezoluciju glasa u četvrtak uoči naredne sednice u 10 sati, s tim što će partije pokušati da harmoniziju tekst rezolucije kako bi bio prihvatljiv i za vladajuće stranke, iz kojih su u utorak uveče rekli da postojeći tekst neće podržati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Avdulah Hoti, šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova, inicijator vanredne sednice o viznoj liberalizaciji u Skupštini Kosova, govorio je o nizu neuspeha vlade Ramuša Haradinaja, navodeći da su oni kulminirali neučlanjenjem Kosova u Interpol i neuspehom u liberalizaciji viza, ali i nesprovođenjem evropskih reformi.

On je izrazio zabrinutost što umesto novih priznanja Kosova dolaze povlačenja priznanja.

Predložio je da se na kraju rasprave usvoji rezolucija koja će otvoriti put partijama da se dogovore o novim izborima i rasformiranju kosovskih institucija, ali da se tekući procesi, kao što je formiranje vojske, ne ugroze.

Bljerta Deljiu iz vladajuće Demokratske partije Kosova, i predsedavajuća Odbora za evropske intrgracije, rekla je da je vest o vizama jedna od najgorih na kraju godine a s obzirom na to da je Kosovo ispunilo sve obaveze za viznu liberalizaciju.

Ona je kritikovala opoziciju zbog načina na koji reaguje, navodeći da Kosovo treba da nastavi da jača institucija na evroatlanskom putu i poručila da EU treba da tretira Kosovo kao sve ostale zemlje regiona.

Gljauk Konjufca, šef parlamentarne grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje ocenio je da je najgore to što Kosovo nije ni na dnevnom redu ovonedeljnog zasedanja Saveta Evropske unije.

“Ovo je simbolika rada ove vlade, ovo je rezultat – da pitanje nije ni na dnevnom redu”, dodao je.

Sednici nisu prisustvovali članovi Vlade Kosova, kao ni poslanici Srpske liste.

Vanredna sednica o viznoj liberalizaciji sazvana je na zahtev opozicije, a zakazana nakon drugog zahteva za njeno održavanje.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji prethodno je saopštio da vanredna sednica Skupštine Kosova o vizama neće biti održana jer je predsedništvo skupštine utvrdilo da su dva potpisa za vanrednu sednicu nevažeća.

Dva poslanika o čijim potpisima je reč, rekla su da nisu bili upoznati o temi zbog koje se poziva sednica Skupštine.

On je zatražio da se ponovo inicira prikupljanje potpisa, a potrebno je 40 za sazivanje vanredne sednice. Rekao je da neće dopustiti manipulacije unutar Skupštine.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići saopštio je tada da se vanredna sednica o vizama neće održati s obzirom da su dva potpisa poslanika u opoziciji, Iljira Dede i Mimoze Kusari Lilja upitna.

Kako su dodali iz vladajuće koalicije, opozicija ne želi da prizna da je upotrebila potpise bez autorizacije poslanika.

Gljauk Konjufca ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje napustio je sastanak predsedništva rekavši da je jasna namera partije na vlasti da anulira vanrednu sednicu jer partijama na vlasti ne odgovara tema sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari