Varheji: Novi investicioni plan obezbeđuje približavanje regiona tržištu EU 1Foto: Tviter @OliverVarhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Beogradu da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Na sastanku s predstavnicima platforme nevladinih organizacija Nacionalni konvent o EU, Varheji je rekao da pandemija korona virusa otežava ekonomski rast i da je Evropska komisija zato usmerila napore na približavanje regiona EU, pošto između dve strane trenutno postoji „veliki jaz“.

„Plan je osmišljen tako da pospeši dugoročan oporavak kroz značajan paket investicija. To će dovesti do održivog privrednog rasta, podržaće primenu reformi, napredovanje na evropskom putu i približavanje jedinstvenom tržištu EU“, kazao je Varheji.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, među kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

„Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti ubrzavanje lokalnog privrednog rasta i stvaranje radnih mesta, što će privlačiti nove investicije. Investicioni kapacitet regiona treba da bude pospešen otvaranjem novog instrumenta za garancije koji će mobilisati do 20 milijardi evra investicija, što je trećina bruto domaćeg proizvoda celog regiona“, naveo je Varheji.

On je rekao da će investicioni paket u narednih pet godina omogućiti regionu da bude „bolje povezan, konkurentan i sa dinamičnijim privatnim sektorom“.

Dodao je da to za Srbiju znači bolje puteve i železničke veze kojima će sve prestonice u regionu biti bolje povezane, kao i ceo Zapadni Balkan sa EU, što će „doneti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mesta“.

„Daćemo dodatnu podršku za Autoput mira, želimo da završimo obilaznicu oko Niša, da poboljšamo železničku vezu Srbije i Hravtske. Železnička veze Beograda i Podgorice i Beograda i Prištine biće u potpunosti rekonstruisane“, kazao je evropski komesar.

On je naveo da će EU podržati i deminiranje Save i rešavanje pitanja uskih grla na Dunavu.

„Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će povećati kvalitet života građana Srbije. Želimo da završimo transbalkanski koridor za prenos električne energije, radimo na proširenju širokopojasne mreže i na povećanju konkurentnosti privatnog sektora“, dodao je Varheji.

Komesar za proširenje EU i susedsku politiku Oliver Varheji izjavio je danas u govoru poslanicima Skupštine Kosova da za Evropsku komisiju „nema sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, u EU“.

Poslanicima je govorio o ekonomskom paketu EU za Zapadni Balkan i kako će EU nastaviti da pomaže Kosovu u borbi protiv pandemije, dok je za plan EU za investicije na Zapadnom Balkanu rekao da će „promeniti izgled Kosova i regiona“ i stvoriti stabilnu ekonomiju.

Varheji je poslanike Kosova pozvao da postignu konsenzus o svim pitanjima vezanim za reforme EU jer Skupština „ima ključnu ulogu i ima glavnu odgovornost“.

Istakao da je ključna odluka bila ukidanje carine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, te se trgovina obnovila, a dijalog Kosovo-Srbija uz pomoć EU se nastavio, te je izrazio nadu da će narednih meseci biti napretka u tom dijalogu i „sveobuhvatnog sporazuma“.

Varheji je rekao da je Evropska komisija „posvećena liberalizaciji viznog režima za građane Kosova“ i da smatra da „Kosovo ispunjava sve kriterijume“, ali da u to tek treba „uveriti“ države-članice EU.

Varheji je danas u Prištini ocenio da je postignut napredak u dijalogu Kosova i Srbije, iako ti pregovori nisu laki.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, na zajedničkoj konferenciji za novinare Varheji je rekao da pregovori nisu laki, ali da zamah koji je stvoren mora da se dalje razvija.

Ocenio je da su izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki partneri zainteresovani za taj proces.

Evropska unija je pozvala Kosovo da ubrza reforme kako bi investicije koje planira EU „mogle da se realizuju zajedno sa tim reformskim naporima“.

Evropski komesar rekao je da bi plan ekonomskih investicija mogao radikalno promeniti pejzaž u regionu u roku od četiri ili pet godina.

 

„Očekujemo da će ovaj plan podstaći ekonomiju regiona za tri do pet procenata i ovo je značajan doprinos ekonomskom oporavku nakon pandemije. Ključno je imati zajedničko ekonomsko polje na Balkanu, jer će ove investicije doneti koristi samo ako postoji regionalna saradnja“, rekao je on.

Hoti je rekao je da će, ukoliko se ne postigne konačni sporazum, Kosovo i Srbija nastaviti kao „dve susedne države koje se ne priznaju“.

Ocenio je da je postignut napredak u dijalogu i da se moraju naći načini za prevazilaženje teških tema kako bi se postigao konačni sporazum.

„Napredovali smo od jula. Važno je reći da na Kosovu postoji puni društveni konsenzus za proces dijaloga i naravno da postoje teške teme za koje treba da pronađemo način da ih prevaziđemo kako bismo postigli konačni sporazum“, rekao je Hoti.

Premijer Hoti rekao je da je sa evropskim komesarom razgovarao o investicionom planu EU i ekonomskom oporavku u ukupnom iznosu od 28 milijardi evra, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan.

Varheji je u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio plan ekonomskih investicija i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evropskih integracija. Iz Prištine danas popodne dolazi u Beograd.

Brnabić sa Varhejijem: Nastavak reformi na evropskom putu prioritet nove Vlade Srbije

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem da će nastavak reformi na evropskom putu biti prioritet buduće Vlade Srbije.

Varheji: Novi investicioni plan obezbeđuje približavanje regiona tržištu EU 2
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Brnabić, koja je mandatar za sastav nove Vlade, rekla je da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet države i ocenila da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je navela da je cilj svih reformi koje Srbiji sprovodi na putu ka EU bolji život građana, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Brnabić i Varheji razgovarali o godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i o Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Brnabić je kazala da je značajno to što su ekonomski kriterijumi u izveštaju pozitivno ocenjeni, piše u saopštenju.

Ocenila je, kako se navodi, da investicioni plan predstavlja „dodatan podsticaj i pomoć za nastavak reformskih procesa“ i da će doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda i jačanju ekonomija regiona.

Planom su predviđena bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra iz IPA fondova i 20 milijardi evra sredstava od međunarodnih finansijskih institucija za region Zapadnog Balkana, za period od 2021. do 2027. godine.

Grbović: Neophodno pokrenuti novu rundu međupartijskih dijaloga

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je večeras, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, da je neophodno da se pokrene nova runda međupartijskog dijaloga uz posredstvo međunarodne zajednice.

Varheji: Novi investicioni plan obezbeđuje približavanje regiona tržištu EU 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Današnji sastanak je najbolji dokaz dubokog jaza u pogledu razvoja između Srbije i sistema EU. Odlično je to što EU planira ozbiljne investicije u Srbiji, što se kao teme nameću pitanja ekologije, održivog razvoja i drugih ključnih životnih tema, ocenio je Grbović u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu.

Sve što može da ostvari pozitivan uticaj na život građana Srbije je pozitivna stvar, ali bojim se kako bi taj novac bio upotrebljen u državi u kojoj ne funkcioniše sistem kontrole i ravnoteže, istakao je on.

Nažalost, ukazao je Grbović, naše društvo trenutno nije spremno za takav razgovor, jer nisu ispunjeni ni osnovni preduslovi i teško je ozbiljno govoriti o tim temama dok ljudi u Srbiji gube posao zato što podržavaju opoziciju.

Zaista bih voleo da to bude tema političkog dijaloga u Srbiji, ali to nije moguće sve dok je RTS zatvoren za drugačije mišljenje, parlament otet, a javni prostor u potpunosti zatrovan, predočio je Grbović.

Upravo zato je neophodno da se pokrene nova runda dijaloga uz posredstvo međunarodne zajednice, kako bismo došli u situaciju da politički život vratimo u okvire normalnog delovanja, a ne borbe na život i smrt, zaključio je on.

Lutovac: Pre sprovođenja investicionog plana u Srbiji da se stabilizuje politička situacija

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je večeras da je na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem predložio da pre sprovođenja investicionog plana za Zapadni Balkan, u Srbiji treba da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija Evropske unije (EU).
Varheji: Novi investicioni plan obezbeđuje približavanje regiona tržištu EU 4
Lutovac Foto: Nenad Kovačević

Varheji je na tom sastanku pretstavio Investicioni plan a Lutovac je u izjavi novinarima rekao da je predočio Varhejiju da pre primene plana treba da dođe do dijaloga.

„Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka“, naveo je Lutovac na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varhejijem.

On je predložio formiranje komisije koja bi se bavila izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije koji je objavljen u utorak, a komisija bi trebalo da bude mešovita i da bude sastavljena od eksperata iz Srbije i Evrope.

Lutovac je ponovio da bi razgovori kojima bi posredovala EU morali da budu fokusirani na konkretne teme koje „mogu da se provere“ i naveo primer rada Radio-televizije Srbije.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je, komentarišući predlog investicionog plana, da taj novac ne bi trebalo dati bezuslovno jer bi to delovalo kao bezuslovna podrška vlasti u Srbiji.

Naglasio je da uslov za dobijanje novca treba da bude napredak u ključnim pitanjima poput vladavine prava.

Sastanak Varhejija sa predstavnicima opozicije održan je danas u hotelu „Hilton“ u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Beogradu da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, među kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

Varheji je trenutno na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari