SNS osvojio većinu u 27 mesnih zajednica u Šapcu 1Foto: Wikipedia

U nedelju su održani izbori za savete 51, od ukupno 60 mesnih zajednica u Šapcu. Iako su bili građanski izbori, SNS je nastupio sa stranačkim obeležjima i kandidatima.

Predstavnici SNS su dobili većinu u 27 mesnih zajednica, dok su u 24 pobedili kandidati građana. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović čestitao je izabranim predstavnicima MZ, a posebno tamo gde je izlaznost bila veća od 50 odsto. On je napomenuo da je u selima izlaznost bila od 55 do čak 75 odsto, čemu su doprineli prethodno održani referendumi o projektima koji se finansiraju iz poreza na imovinu.

– To je neminovan proces, gde građani stiču realnu moć da neposredno odlučuju o najvažnijim pitanjima u svojoj sredini. To vodi ozdravljenju društva i Srbije i prevazilaženju partijskih izbora. Na proleće se očekuje neposredno izjašnjavanje u svim šabačkim MZ, a sto hiljada birača odlučuje o 280 miliona dinara prikupljenih od poreza na imovinu. Za ove izbore u mesnim zajednicama niko od gradskih funkcionera nije učestvovao u kampanji. S druge strane kandidati SNS su čak obećavali zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama gde su njihovi direktori, što je obesmišljavanje ovih izbora kao građanskih. U mesnim zajednicama rešavaju se sasvim drugi problemi, a to su pokazali i referendumi o najvažnijim projektima u tim mesnim zajednicama, rekao je Zelenović.

U gradu veoma mala izlaznost

U osam gradskih MZ izlaznost je bila tek od 15 do 25 odsto, a u šest takvih su pobedile liste SNS. Primera radi u MZ „Donji šor“ na listi su se našli šef odborničke grupe SNS i pomoćnik ministra prosvete dr Aleksandar Pajić, narodni poslanik i direktor Telekoma u Šapcu dr Boban Birmačević, odbornik i direktor Elektrodistribucije Dejan Jovanović i odbornik i direktor Šabačke bolnice dr Slobodan Popović. Primećeno je da su čak bila angažovana vozila gerijatrijske službe da dovoze birače, što govori o značaju ovih izbora za SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari