Veselinović: Preporuke stručnog tima dostavićemo svim nadležnim institucijama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Savez za Srbiju (SZS) će preporuke stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“ o stvaranju uslova za fer i poštene izbore uzeti kao platformu za eventualne razgovore sa vlasti, najavio je danas sadašnji predsedavajući te opozicione grupacije Janko Veselinović.

„Pozivam vlast da se dozove pameti i sedne za pregovarački sto, ili da primeni ovaj dokument stručnog tima i ispuni izborne uslove“, rekao je Veselinović na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i ostali lideri stranaka i pokreta SZS.

On je poručio da je SZS i dalje spreman za razgovore, a preporuke stručnog tima će dostaviti svim nadležnim državnim institucijama kojih se one tiču, kao i međunarodnim organizacijama koje se bave tom temom.

Ukoliko se uslovi ne ispune, naglasio je Veselinović, jedino što preostaje opoziciji je bojkot budućih parlamentarnih izbora, jer oni ne bi bili legalni i legitimni, kao ni organi koji bi na njima bili izabrani.

Prema njegovim rečima, SZS će nastaviti borbu za poštene i slobodne izbore svim nenasilnim sredstvima koja im stoje na raspolaganju, zajedno sa „pobunjenim narodom“.

„Protesti će biti nastavljeni, a koji vidovi otpora će biti, dogovorićemo se. Ostaćemo do kraja principijelni u našim zahtevima, jer narod nam ne bi oprostio tu neprincipijelnost“, konstatovao je Veselinović.

On je, govoreći o rokovima za ispunjavanje zahteva koje je definisao stručni tim, u nalazu datom na 62 stranice, a koji su od danas i zahtevi SZS, istakao da je za ispunjenje nekih uslova to odmah, za neke 15. septembar, a za deo 1. novembar.

„To su od danas i naši rokovi. To je njihova procena koliko je potrebno da bi se smanjio pritisak na birače, da bi izbori bili koliko, toliko pošteni“, objasnio je Veselinović.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je izveštaj organizacije Fridom haus o gušenju medija u Srbiji najrespektabilniji koji može da se pojavi u međunarodnoj javnosti i da se takve stvari ne mogu „ostaviti po strani“ nekom diplomatskom akcijom.

Ukazujući da je isti slučaj i sa izveštajem Evropske komisije u toj oblasti, Jeremić je konstatovao da se predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ostali iz vlasti mogu „brecati na njega i davati ovakve i onakve kvalifikacije“, ali se izveštaj neće promeniti.

Prema mišljenju Jeremića, međunarodni pritisci na Srbiju će zbog toga rasti i onda će dijalog sa opozicijom vlast morati da počne što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari