Veselji: Srbija će odgovarati za sve žrtve zločina na Kosovu 1Kadri Veselji Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji danas je formalno započeo procedure osnivanja međunarodnog tribunala za zločine na Kosovu i rekao kako „nije suđeno srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava“.

Dodao je da će „svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde“, javlja RTK na srpskom jeziku.

Veselji je danas u Skupštini Kosova, na sastanku o formiranju tribunala, u uvodnom govoru rekao da je preko potreban meрunarodni sud koji bi osudio zločine koje je, kako on tvrdi, Srbija počinila na Kosovu.

Veselji je, kako prenosi RTK, ocenio da su ti zločini „genocidni“, i da su vojska i policija počinile „stotine masakara.

„Desetine hiljada ubijenih civila, žena i dece, hiljade silovanih žena, million izbeglih Albanaca koji su proterani sa Kosova. Progon koji je bio sličan Holokhaustu“, rekao je Veselji, ističući da „20 godina nakon rata za ova ubistva i masakre nikom nije suđeno“.

Po njegovoj oceni, Haški tribunal je „samo polovično doneo pravdu Kosovu“.

„Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a nažalost niti mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentujemo te zločine“, rekao je Veselji.

On je naveo da su „Albanci za ratne zločine na Kosovu osuđeni na 189 godina zatvora, dok je u slučaju Srba to samo 29 godina zatvora“ i upitao „ko je ovde agresor“?

„Kosovo traži pravdu za svoje ubijene ljude. Masakrirane, silovane. Ne prihvata ćutanje i negiranje. Ova pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve“, rekao je Veselji.

On je istakao da je poruka „za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji: bićete uhapšeni“.

„Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas”, rekao je Veselji.

Iz udruženja nestalih su ocenili kako posle ovih najava postoji nada da će biti napravljen veliki iskorak u kažnjavanju zločina na Kosovu, navodi RTK.

„Želimo pravdu i pozivamo institucije da nastave potragu za nestalima“, rekli su predstavnici tih udruženja.

Ministar pravde Abeljard Tahiri najavio je da će institucije pružiti punu podršku ovoj inicijativi i naveo da je „Srbija pre 20 godina postala utočište za počinioce genocida na Kosovu“, a da je „sada vreme da se ovi kriminalci kazne“, penosi RTK na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari