Vesna Pešić: U svakoj situaciji građane treba poštovati 1Foto: Privatna arhiva

Moje viđenje epidemije će neminovno biti iz perspektive starijih građana i građanki.

U toj sam grupi, ona je jasno određena, i iz nje ne mogu pobeći. Što se predviđanja tiče, čini mi se da je prerano davati prognoze koliko će epidemija da traje. Za nas je važno da smo izašli iz početne faze ludiranja oko virusa i da se situacija iz korena preokrenula i uozbiljila. Moj utisak je da se odgovorni ne štede i zaista predano rade u uslovima kakve imamo, ocenjuje iz ličnog ugla za Danas Vesna Pešić, politička aktivistkinja.

Ono o čemu ja mogu da svedočim, nastavlja ona, jeste subjektivne prirode i odnosi se kućni zatvor.

– Moram da kažem da meni, a verujem i drugima, takva situacija nimalo ne prija. Ne radi se toliko o nabavkama i potrepštinama, mnogi su se ponudili da mi se nađu i donesu sve što mi treba. Solidarnost je na visini, ni komšije ne izostaju. Problem je ova totalna zatvorenost u kuću naročito za one koji žive sami kao ja. Prikrada se usamljenost, osećanje manje vrednosti i depresija, čemu su stariji inače skloni. Izlazak iz kuće starijima mnogo znači za njihovo mentalno i fizičko zdravlje i raspoloženje. A to nije dozvoljeno. Hvatam sebe kako tupo gledam kroz prozor ove sunčane prolećne dane, a biće još lepših, koje treba da presedim u kući. Prisećam se da mi je bilo bolje u pravom zatvoru, u Padinskoj skeli, normalno je bilo šetnji i sunčanja na avgustovskom suncu. Možda je to moglo bolje da se sredi, da postoji neko vreme kad stariji mogu da izađu iz kuće i prošetaju parkom. Nisu ni u kućnom zatvoru zaštićeni ako žive sa mlađima – kaže Pešić.

Prema njenim rečima, najviše negodovanja je izazvalo forsiranje napadne brige za stare.

– Emotivni vapaji vlasti „ne damo naše bake i deke“ u tom familijarnom tonu, zvuči patronizirajuće, što nas starije iritira. Govorim naravno o sebi, ja više volim formalno obraćanje, jer se tako uvažava ravnopravnost građana. Ja pri tome ne sporim da su izolacije i maksimalno redukovanje kontakata među stanovnicima neophodne mere da bi se epidemija zaustavila. Moramo da istrpimo, s nadom da će ova pošast što kraće da traje. Ako se produži kriza, smatram da starijima koji su zdravi treba ciljano omogućiti redovne šetnje i dati im i određena zaduženja. Da budu uključeni i pomognu koliko mogu, da osećaju da i oni nečemu služe i da su ravnopravni građani. U Francuskoj je zabranjen izlazak svima, bez obzira na godine, sem onima u službama. Po mom najdubljem uverenju u svakoj situaciji treba naći način da se pokaže poštovanje građana i da niko nije iznad njih. Utoliko pre zato što takve vrednosti kod nas još nisu osvojene – zaključuje Vesna Pešić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari