Vesna Rakić Vodinelić: Sveti rejting i Đuka kao njegov čuvar 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se pojavljuje kao „neočekivana“ sila koja spašava stvar pa sutra skupštinski Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja, koji je trebalo da raspravlja o autentičnim tumačenjima zakona o zaštiti potrošača, zaštiti korisnika finansijskim uslugama i obligacionim odnosima, o tome neće razgovarati.

Prema pisanju medija Vučić je, posle bure u javnosti koja se digla oko mogućnosti da hiljade građana izgubi postupke protiv banaka pred sudom zbog naplate obrade kredita, zatražio je od šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića da se povuku iz procedure autentična tumačenja zakona.

Profesorka prava u penziji Vesan Rakić Vodinelić ovaj Vučićev potez za Danas tumači kao prozirnu igru nezrelih političara.

– Ideja da se neke zakonske odredbe podvrgnu autentičnom tumačenju Skupštine, sa namerom da se izbegne presuda Vrhovnog kasacionog suda kojom se zabranjuje naplata troškova obrade kredita, a njoj je prethodio anahroni pokušaj promene Zakona o parničnom postupku, tako da od plaćanja sudske takse zavisi da li će sud raditi ili ne – jeste zavera države protiv prava građana. Ne govorim o teoriji zavere, nego o pravnom pojmu. Poznate su takve i slične zavere države protiv građana koje se postižu zloupotrebom prava, naročito zakonodavne moći skupštine. Mi ih gledamo u praksi i suviše dugo – objašnjava Rakić Vodinelić.

Kako dodaje, kao i do sad, poslanik Đukanović upućuje javnu molbu predsedniku Vučiću da spreči ono što jeste ili bi moglo biti pogubno za predsednički rejting.

– Dakle, pokuša se zavereničko oduzimanje ili ograničavanje građanskih prava, a pravo na imovinu je ljudsko pravo po Ustavu Srbije, onda se privremeno (?) odustane, uz bonus – predstavljanje predsednika kao zaštitnika od nestašnih poslanika, njegovih poslanika. To je igra, prozirna, nedostojna, ružna, igra nezrelih političara. Sveti rejting i Đuka kao njegov čuvar – navodi Rakić Vodinelić.

Podsetimo, poslanici su u dokumentu koji je trebalo da bude pred Odborom stali na stranu banaka a na štetu građana koji su tužili banke, jer su im za kredite, posebno stambene, naplaćivale troškove mimo zakona. Protiv ovoga glas je digla stručna i opoziciona javnost i političke partije.

Međutim, jutros je poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je razgovarao s predsednikom Srbije i da se „on složio“ da „zamoli“ poslanike koji su podneli zahtev za autentičnim tumačenjem da ih povuku iz procedure.

„Razgovarao sam s predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da te zahteve povuku iz procedure. Kao odgovorni ljudi dužni smo najpre da mislimo o interesima građana, jer oni su najbitniji. Zato apelujem na kolege da povuku zahteve iz procedure“, napisao je Đukanović na Fejsbuku.

Vrlo brzo pojavila se vest da je Vučić, praktično, stopirao održavanje sednice Odbora.

Prema pisanju Novosti, Vučić se odlučio na ovaj korak posle detaljnog promišljanja, i opredeljenja da su interesi građana uvek na prvom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari