Vlada Hrvatske: Govor Aleksandra Vučića jalova provokacija 1Foto: N1

Hrvatska vlada nazvala je danas „jalovom povokacijom“ ocene predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje onde nikada nije bilo, poručivši da te Vučićeve izjave ne mogu promeniti istorijske činjenice.

„Takve izjave su, nažalost, nova jalova i promašena provokacija koja ne može promeniti stvarnost ni istorijske činjenice“, navodi e u saopštenju Vlade Hrvatske koje prenose zagrebački elektronski mediji.

Reagujući na Vučićev govor u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, hrvatska vlada naglašava kako je „istorijska činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima“.

„Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila celu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin“, istićče se u saopštenju Banskih dvora koje prenose zagrebačkli mediji.

„Trajni simbol toga je upravo hrvatski steg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti. Uprkos nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobednica i danas je ona članica EU i NATO“, naglašava Vlada Hrvatske.

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njene agresije zahtevati još mnogo napora i vremena, poručuju hrvatska vlda.

„Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno je težak. Što pre se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrednosti, tim pre će doći do istinskog pomirenha i dobrosusedskih odnosa“, zaključuje se u saopštenju.

Vučić je u govoru na mitingu u Kosovskoj Mitrovici rekao kako je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio „veliki lider“, ali mu „želje nisu bile realne“,zbog čega su Srbi platili veliku cenu, ali time nisu postali veći.

„Kad izgubite rat, za to se plaća cena. Visoka, najviša“, naglasio Vučić, a ilustrujući posledice ratova po Srbe, rekao je kako se „danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko“.

Na Vučićev govor ranije danas reagovala je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović porukom da se „hrvatska zastava vijorila u Kninu i pre Vučićeva govora i vijoriće se ubuduće“.

Ona j rekla kako „ne želi dopustiti da Vučić definiše političku agendu u Hrvatskoj“ i sugerisala da bi gra „trebalo ignorisati“, prenose danas hrvatski elektronski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari