Vlada Kosova usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova 1Kosovska policija Foto: kosovopolice.com

Vlada Kosova usvojila je u danas odluku o formiranju Vojske Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači u martu je u izjavi za Radio Slobodna Evropa poručio da će Kosovo nastaviti s procedurom zakonskih izmena o promeni mandata Bezbednosnih snaga u Oružane snage, bez obzira ​na reakciju NATO-a i Ambasade SAD, podseća RSE.

NATO i Ambasada SAD su reagovali na Tačijevu inicijativu o izmeni zakona radi promene mandata Bezbednosnih snaga Kosova, nadoveći da to treba da se desi ustavnim izmenama.

Tači na pitanje RSE da li ​će moći da se desi transformacija Bezbednosnih snaga u oružane bez podrške NATO-a, Tači je kazao kako „veruje ​da će ovaj proces biti u potpunosti uspešan“.

„Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vreme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova“, izjavio je Tači u martu ove godine.

​Srpski predstavnici najavili su u martu prošle godine da će tražiti poštovanje Ustava povodom najave predsednika Kosova Hašima Tačija da zakonom izmeni mandat Bezbednosnih snaga Kosova, s obzirom da su ustavne izmene po tom pitanju nemoguće bez glasova Srba, navodi RSE.

U skupštinskom Odboru za nadzor Bezbednosnih snaga Kosova izražavaju nadu da je Tačijeva inicijativa usklađena sa međunarodnim partnerima, dok stručnjaci za ustavno pravo poručuju da mandat vojske određuje Ustav, a ne zakon.

Kosovski predsednik je prošle godine izjavio da Kosovo od 2014. godine ima podršku međunarodnih faktora za osnivanje oružanih snaga, te ocenio da je inicijativa za stvaranje Vojske Kosova legitimna i u skladu sa Ustavom, a da je formiranje oružanih snaga neophodno zbog činjenice da Kosovo ne može da ostvari svoje opredeljenje za članstvo u NATO bez sopstvene vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari