Vladan Vasić obeležio 15 godina otkako je na čelu Pirota 1Foto: Ilija Pejčić Lika

Na prijemu povodom obeležavanja petnaestogodišnjice rada na funkciji predsednika opštine, a potom i gradonačelnika Vladan Vasić je, pored ostalog, podsetio da je Pirot u minulih deceniju i po od grada bez nade postao grad sa svetlom evropskom perspektivom.

Lider lokalne Koalicije za Pirot Vladan Vasić je na vanrednim lokalnim izborima 2003. godine pobedio na neposrednim izborima i postao predsednik opštine. Potom je Koalicija za Pirot pobedila i na izborima 2008. 2012. i 2016. godine. Vas je za gradonačelnika Pirota izabran posle lokalnih izbora 2016. godine.

Već sam više puta rekao, pobediti jednom u Srbiji na lokalnim izborima je teško, pobediti dva puta je već veliki uspeh, pobediti tri puta je neverovatno, a pobediti i četvrti put uzastopno je nemoguće. Eto, mi smo uspeli i to što je nemoguće. Hvala mojim saradnicima, prijateljima, ljudima koji su glasali i verovali u nas, jer smo s njima i zbog njih uspeli, rekao je Vasić.

Vasić je podsetio na Pirot 2003. godine kada je na neposrednim izborima pobedio u trci za predsednika opštine i na sumornu sliku tadašnjeg grada, ali i na sve ono što je uradjeno u minulih 15 godina.

Turistička organizacija grada, Regionalna sanitarna deponija, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Lokalna poreska administracija, Opštinski uslužni centar, Stalna konferencija gradova i opština, Naled – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, kapitalni plan investicija, Okružna privredna komora, Privredni savet grada, SKADA sistem, Geografski informacioni sistem, Lokalni plan akcije za decu, Strategija održivog ekonomskog razvoja, Fond za razvoj poljoprivrede, prekogranična saradnja, razvoj IT sektora…, su bili gotovo nepoznati pojmovi. Grad bez nade, grad za koga je premijer Djindjić u prepunoj sali Doma kulture, rekao da liči na prokletu Avliju iz Andićevog romana, kaže Vasić.

Prema njegovim rečima u proteklom periodu je bilo mnogo važnih događaja i odluka.

Pirot su za ovo vreme posetila tri predsednika države, tri premijera i brojni ministri iz sedam srpskih vlada koliko ih je bilo od 2003. do sada, preko 150 diplomatskih predstavnika i 45 ambasadora. Na realizaciji projekata važnih za Pirot, ostvarili smo saradnju sa Vladom Srbije i svim ministarstvima u Vladi, sa Kancelarijom za javna ulaganja, sa brojnim donatorima i ambasadama, sa KFW bankom, Delegacijom EU u Srbiji, IPA fondovima prekogranične saradnje i sa mnogim gradovima širom Evrope. Svih ovih godina nastojali smo da od Pirota, mesta na jugu Balkana sa mirisom orijenta, napravimo grad na jugoistoku Srbije sa prizvukom Evrope. Pirot 2018. godine ima Sportsku halu; mnoštvo uređenih dečjih igrališta, novi Omladinski stadion, zatvoreni plivački bazen, novorekonstruisane škole, uređene parkove, stotine kilometra novog asfalta, novih toplovoda i vodovoda, novu Energanu; Fabriku vode, novu sanitarnu deponiju, mnogo bolje uređena sela, rekao je Vasić

Šta je sve uradjeno

Pirot je poštovan u Vladi Srbije, u diplomatskim krugovima, u mnogim važnim institucijama u zemlji i inostranstvu. Pirot ima nova mala i srednja preduzeća; nove investitore iz Francuske, Bugarske, Italije, Srbije… Ima novu fabriku Tigar Tajersa sa 3.500 radnika koja posluje u sklopu velike multinacionalne kompanije “Mišelin“, najbolju Slobodnu zonu u Evropi, novi međunarodni koridor 10; novi hotel u centru grada, mnogobrojne turiste iz Evrope, Srbije, naročito iz Bugarske, nove stambene blokove i tržne centre, novoobnovljenu srednjevekovnu tvrđavu sa kojom se ponosimo. Imamo nove i obnovljene mostove na Nišavi i novi, lepši, podmlađeni, produženi i osvetljeni Kej, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari